16:57 11.10.2017

"ПВК Вагнера" - це прикриття для чинного підрозділу спецназу ЗС РФ - глава СБУ

2 хв читати

Глава Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що "Приватна військова компанія Вагнера", яка бере участь у війні на Донбасі, є прикриттям для фактично чинного підрозділу спеціального призначення Збройних сил Російської Федерації.

""Приватна військова компанія Вагнера"- це, як ми називаємо, установа-прикриття для фактично чинного підрозділу спецпризначення Збройних сил Російської Федерації", - сказав він на брифінгу в середу в Києві.

В.Грицак зазначив, що на наступний день після озвученої ним 7 жовтня інформації про "ПВК Вагнера" президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким легалізує залучення громадян інших країн для виконання завдань із підтримки міжнародного миру за межами РФ не лише під час воєнного стану або збройного конфлікту.

"Це спроба заднім числом узаконити діяльність іноземців у "Приватній військовій компанії Вагнера", їх вбивства, їхні злочини як на території України, так і в Сирії", - наголосив він.

Глава СБУ також розповів про сербів, які брали участь у конфлікті на Донбасі. Наприклад, на сході України воював Нікола Йович, член "сербського клубу друзів Путіна" і співавтор сербського видання "Геополітика". "Ми вважаємо його фактично інструментом мережі Дугіна з просування "русского мира" на Донбасі. Ми вважаємо його одним з активних агітаторів сербської частини цього підрозділу", - зазначив В.Грицак.

За його словами, головним вербувальником членів "ПВК Вагнера" з Балканських країн виступає Давор Драголюбович Савічич. "У нього тісні зв'язки з сербськими спецслужбами часів Слободана Мілошевича. Це дуже характеризує цю особистість. Сьогодні він переховується в Російській Федерації від слідства за організацію терористичного акту в Чорногорії, вбивств на території республіки колишньої Югославії. Він отримав прізвисько "Елвіс", ми також знаємо його особистий номер", - повідомив керівник української спецслужби.

Він нагадав, що в 2014 році в Сербії було ухвалено закон, згідно з яким громадяни цієї країни мають притягуватися до відповідальності за війну на Донбасі, щойно до них доберуться сербські правоохоронці.

"Сьогодні нам відомо, що лише на території "ЛНР" з початку конфлікту на Донбасі воювали понад 300 громадян Сербії. Ми вже відправляли до цієї країни дані про бойовиків, які воювали проти української армії на Донбасі. Ми знаємо, що основна частина цього сербського підрозділу дислокувалася в районі Алчевська, знаємо конкретні адреси і багато прізвищ", - вказав В.Грицак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА