17:17 18.10.2017

Джерела фінансування охорони здоров'я залишаються проблемним питанням урядової медреформи

2 хв читати
Джерела фінансування охорони здоров'я залишаються проблемним питанням урядової медреформи

Джерела фінансування системи охорони здоров'я України залишаються проблемним і невирішеним питанням запропонованої урядом медичної реформи, закладеної в законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медпослуг і лікарських засобів.

Таку думку журналістам висловив заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства (ВУЛТ) Костянтин Надутий.

"У законопроекті №6327 не говориться, звідки візьмуться гроші (на охорону здоров'я - ІФ). Законопроект гарантує надання медичних послуг, але в умовах недостатнього фінансування не говорить, як вони будуть оплачені", - сказав він у кулуарах Національного форуму охорони здоров'я "За здорову націю".

Крім того, за словами К.Надутого, вся відповідальність за надання медичної допомоги покладається на постачальника медпослуг, тобто на медичний заклад і лікаря. При цьому в умовах обмеженого фінансування надання безоплатної медпослуги буде неможливим.

Він також зазначив, що законопроект №6327 скасував у сфері охорони здоров'я дію закону про ціноутворення, що не дозволить постачальнику медпослуги оспорювати затверджений тариф на неї у разі його необґрунтованості.

"Медзаклад не зможе оспорити тарифи. Яким чином лікарі надаватимуть медпослуги за відсутності грошей - незрозуміло", - сказав К.Надутий, наголосивши, що для ефективної роботи системи охорони здоров'я, для її фінансування має бути спрямовано не менше ніж 7% ВВП країни.

У проекті резолюції форуму наголошується на необхідності реформи охорони здоров'я, при цьому зазначається, що під час реформи українські фахівці та експерти мають створити національну систему охорони здоров'я.

Крім того, в проекті резолюції наголошується на необхідності впровадження в Україні загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування, а також підтримки і прийняття в першому читанні підготовлених Комітетом ВР з питань охорони здоров'я законопроектів №2162-д – про лікарські засоби, №2409а – про засади державної політики охорони здоров'я, №7065 – про організацію медичного обслуговування населення в Україні.

Як повідомлялося, Верховна Рада 17 жовтня розпочала розгляд у другому читанні урядового законопроекту щодо медичної реформи №6327 "Про державні фінансові гарантії надання медпослуг і лікарських засобів".

При цьому заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко на початку засідання повідомила, що під час підготовки законопроекту до другого читання всі представлені в парламенті політичні сили підтримали вилучення з нього норми про співоплату за медичні послуги.

На момент закриття засідання ВР у середу нардепи розглянули 788 поправок із 893 внесених.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА