12:05 20.10.2017

Українська сторона намагається активізувати переговори у форматі "5+2" щодо Придністров'я

3 хв читати

Спеціальний представник України з питань придністровського врегулювання Віктор Крижанівський висловився за активізацію переговорного процесу щодо придністровського врегулювання у форматі "5+2" (Молдова, Придністров'я, Росія, Україна, ОБСЄ, а також спостерігачі від США та ЄС).

Він заявив про це під час переговорів, які провів у четвер та п'ятницю в Тирасполі та Кишиневі, повідомили "Інтерфаксу" в прес-службі міністерства закордонних справ та європейської інтеграції (МЗСЄІ) Молдови.

Заступник глави МЗСЄІ Ліліан Дарій підтвердив на зустрічі з українським дипломатом "відкритість молдовської влади до визначення життєздатного рішення придністровської проблеми, з дотриманням суверенітету і територіальної цілісності Молдови та наданням особливого статусу Придністровському регіону", зазначили в прес-службі.

Л.Дарій також підтвердив позицію Молдови щодо необхідності виведення російських військ та озброєнь, розташованих на лівому березі Дністра. "Виконання Росією взятих на себе міжнародних зобов'язань з виведення своїх військ із Придністров'я сприятиме процесу врегулювання конфлікту", - наголосив він.

У свою чергу віце-прем'єр Молдови з реінтеграції, головний парламентер Кишинева Георгій Балан відзначив основні проблеми, що стоять на порядку денному переговорів. За його словами, йдеться про забезпечення умов для нормального функціонування молдовських шкіл з викладанням латиницею в Придністров'ї; безперешкодний допуск молдовських фермерів до їхніх земель за трасою Тирасполь-Рибниця; про усунення штучних перешкод на шляху вільного переміщення між двома берегами Дністра людей і вантажів; відкриття мосту через Дністер між селами Бичок і Гура-Бикулуй.

"Ці проблеми потребують першочергового вирішення, що сприятиме підвищенню довіри населення по обох берегах річки", - вважає Г.Балан.

Спецпредставник України підтвердив відданість його країни активізації переговорного процесу на всіх наявних майданчиках для якнайшвидшого вирішення проблем жителів Молдови, зокрема Придністровського регіону.

У Тирасполі В.Крижанівського прийняв лідер Придністров'я Вадим Красносельський, який повідомив про готовність невизнаної республіки відкрити рух мостом через Дністер у районі сіл Бичок і Гура-Бикулуй, але з умовою гарантії невикористання його у військових цілях.

В.Крижанівський, у свою чергу, розповів про нещодавній візит до Відня, плани відвідати Брюссель, зустрічі в Кишиневі та Тирасполі з метою обговорення "низки аспектів підготовки до засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ".

"Наскільки я зрозумів із нашого спілкування зі Спецпредставником ОБСЄ Вольфом Дітріхом Хаймом, австрійське головування зацікавлене в досягненні до кінця року певного результату в переговорному процесі. Вони вивчають, з яких питань можливе просування. Ухвалення конкретних документів продемонструвало б, що процес врегулювання, хоч і повільно, але все таки йде", - сказав він.

Переговори у форматі "5+2" (Молдова, Придністров'я, Росія, Україна, ОБСЄ, а також спостерігачі від США та Європейського Союзу) не проводяться вже протягом трьох років. У 2012-2013 році раунди переговорів проводилися один раз на два місяці. Переговори були заморожені з весни 2014 року.

У 2016 році вдалося провести дві неформальні зустрічі учасників переговорного процесу в Німеччині, але повноцінні переговори так і не були відновлені.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА