16:14 25.10.2017

Цигикал не виключив поетапності впровадження системи збору біометрії іноземців при в'їзді до України

3 хв читати
Цигикал не виключив поетапності впровадження системи збору біометрії іноземців при в'їзді до України

 Державна прикордонна служба України в межах компетенції зробить все, щоб система збору біометричних даних при в'їзді в Україну іноземців з країн підвищеного ризику запраювала з 1 січня 2018 року, Але, можливо, цей проект запускатимуть поетапно, повідомив голова Держприкордонслужби Петро Цигикал агентству "Інтерфакс-Україна".

"Рішення РНБО (щодо посилення контролю за в'їздом до України, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, дотримання ними правил перебування на території України - ІФ) має дві важливих складових. Перша - це система збору біометричних даних (відбитків пальців) при в'їзді іноземців. Друга - це створення системи попередньої реєстрації для громадян РФ. Що стосується Держприкордонслужби, то ми займаємося реалізацією першої складової. Йдеться про оснащення пунктів пропуску необхідним обладнанням для зчитування і робіт із біометричними даними. Триває робота зі створення системи аналізу, збору, збереження і захисту біометричних даних", - розповів він агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання, яких заходів наразі вживають для забезпечення виконання рішення РНБО щодо введення біометричного контролю на кордоні з 1 січня 2018 року.

Що стосується другої складової - створення системи попередньої реєстрації для громадян РФ, то, як зазначив П.Цигикал, це не компетенція Держприкордонслужби.

Водночас він зазначив, що механізм фіксації біометричних даних іноземців ще відпрацьовується. "Але йдеться передусім про збір біометричних даних у іноземців зі списку країн категорії ризику. У першій редакції таких було 70. Зараз цей список уточнюється", - сказав він.

За словами П.Цигикала, з технічної точки зору це будуть сканери в пунктах пропуску, що нададуть можливість контролерам оперативно знімати відбитки з усіх пальців пасажирів. "Мобільні термінали, що нададуть змогу виконувати це завдання, скажімо, в поїзді, система збору та аналізу цієї інформації та багато іншого", - розповів він.

"Загалом у нас 157 міжнародних і міждержавних пунктів пропуску, а це майже 1300 робочих місць. Інформацію з усіх пунктів пропуску мають обробляти зі швидкістю понад 1200 сигналів на хвилину. Зараз теж тестуємо необхідне програмне забезпечення", - повідомив П.Цигикал.

Він наголосив, що завдання Держприкордонслужби - збір біометричної інформації і створення системи для її надійного зберігання і використання, тоді як облаштування консультаційних пунктів не входить до її завдання.

"Держприкордонслужбі для реалізації завдань у межах компетенції виділили 300 млн грн. Чи виділялися гроші іншим службам і правоохоронним органам, я не знаю", - сказав П.Цигикал.

Він зазначив, що європейські країни на реалізацію проектів із впровадження біометрії відводять 3-4 роки, тоді як Україна має лише кілька місяців, "тому треба поспішати".

"У межах компетенції ми зробимо все, що від нас залежить, щоб ця система запрацювала вчасно (з 1 січня 18 років - ІФ). Можливо, що буде деяка етапність в запуску проекту і підключення до системи різних пунктів пропуску. Але система працюватиме" , - повідомив П.Цигикал.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА