18:25 03.11.2017

Довгострокові контракти є обов'язковою умовою для безперебійного забезпечення вакцинами

5 хв читати
Довгострокові контракти є обов'язковою умовою для безперебійного забезпечення вакцинами

Обов'язковою умовою для безперебійного забезпечення України вакцинами є довгострокові контракти на їх закупівлю, вважає старший медичний менеджер фармацевтичної компанії GSK Vaccines Марк Доерті.

"Закуповувати вакцини у великих виробників економічно доцільно. Завдання держави - забезпечити довгострокове планування та замовлення, лише це дасть змогу виробникові повністю і своєчасно виконати заявлену потребу у вакцинах. За відсутності багаторічних контрактів дефіцити й епідемії неминучі", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" під час медіа-візиту на один із найбільших майданчиків компанії GSK із виробництва вакцин у Ваврі (Бельгія).

М.Доерті зазначив, що забезпечення належного рівня охоплення профілактичними щепленнями є запорукою епідеміологічної безпеки країни. При цьому створення національної довгострокової стратегії захисту населення України від вакциноконтрольованих інфекцій і організація безперебійних постачань вакцин в обсязі, що відповідає потребам країни, є пріоритетним завданням держави та компаній - виробників імунобіологічних препаратів.

"Виробництво вакцин - складний біотехнологічний і ресурсомісткий процес, що супроводжується багатьма процедурами з оцінки безпеки, контролю якості на кожному етапі, реєстрації та ліцензування. Процес виробництва вакцин може тривати до 26 місяців. Так, з моменту визначення обсягів виробництва до доставки вакцини кінцевому споживачеві може минути до трьох років", - наголосив експерт.

Він також зазначив, що, незважаючи на антивакцинальний рух, попит на вакцини в усьому світі зростає, адже громадськість та уряди багатьох країн розуміють незаперечні переваги профілактичної медицини та вакцинації зокрема.

"Сьогодні багато країн у Європі закладають на превентивну медицину лише 2-3% свого медичного бюджету, - набагато більше коштів іде на лікування, ніж на профілактику хвороб. На жаль, це система, яку ми маємо змінити. Водночас багато країн почали досить серйозно підходити до вакцинації не тільки дітей, а й дорослих, що потребує додаткового обсягу вакцин", - зазначає М.Доерті.

Водночас він зазначив, що наразі у світі дедалі більше локальних і невеликих міжнародних виробників відмовляються від виробництва вакцин у зв'язку з жорсткими регуляторними процедурами. Тому сьогодні виробництво вакцин - це більшою мірою виконання соціальної місії для глобальної охорони здоров'я, ніж бізнес, що приносить прибуток. GSK протягом багатьох років активно співпрацює з міжнародними міжурядовими організаціями, такими як GAVI та UNICEF, які займаються вакцинопрофілактикою на глобальному рівні. Витримати регуляторні вимоги та забезпечити великі потреби можуть лише найбільші міжнародні виробники. Локальні компанії не спроможні організувати виробництво без дотацій держави, а це може собі дозволити не кожна країна.

"За останні п'ятнадцять років у Європі, як і в США, але меншою мірою, з боку уряду відчувався серйозний тиск з точки зору посилення регуляторних норм щодо дотримання найвищих вимог контролю якості. В результаті цього невеликі локальні компанії, які раніше становили значну частку ринку, виробляючи вакцини для внутрішніх ринків, стали економічно збитковими. Витрати на відповідність усім нормативним вимогам для цих компаній були такі самі, як і для великих виробників. Наприклад, локальна компанія в Данії виробляла 215 тис. доз вакцин на рік для внутрішнього ринку, тоді як GSK виробляє мільйони доз, що дає їй змогу оптимізувати витрати, зберігаючи високий рівень якості. За останні 10 років більшість виробничих потужностей Європи стали нежиттєздатними, хоча цього ніхто не міг спрогнозувати ще кілька років тому", - сказав М.Доерті.

При цьому він зазначив, що виробничі потужності навіть найбільших фармацевтичних компаній не безмежні, і спостерігається глобальний дефіцит деяких вакцин, пов'язаний із нестачею виробничих потужностей для задоволення дедалі більшого попиту на вакцини у світі.

"У такій ситуації пріоритет у постачанні вакцин надається країнам, які завчасно оформили замовлення. Тільки країни, законодавство яких передбачає багаторічне бюджетування і довгострокові контракти з виробниками імунобіологічних препаратів, можуть бути впевнені в тому, що їхні потреби у вакцинах буде задоволено. Це запорука того, що країна отримає необхідні вакцини в належному обсязі та формі випуску, в запланований термін і за доступною ціною", - наголосив старший медичний менеджер GSK Vaccines.

Водночас М.Доерті зазначив, що GSK докладає зусиль для задоволення попиту, але уникає надлишку вакцин, адже утилізація імунобіологічного матеріалу дуже дорога.

"Сьогодні всі компанії намагаються дотримуватися золотої середини в цьому питанні. Ми дуже залежні від ринку. Але одне зрозуміло точно: існує потреба в нарощуванні виробничих потужностей. Довгострокові контракти - обов'язкова умова для безперебійного забезпечення населення необхідними вакцинами та закупівлі за найвигіднішими цінами", - сказав він.

Коментуючи перспективи збільшення виробництва вакцин, М.Доерті зазначив, що, наприклад, прогнози стосовно організації такого виробництва локальними компаніями в країнах Латинської Америки та в Азії, зокрема в Кореї і Японії, не виправдалися.

"Частково це пов'язано з тим, що технічно складно налагодити виробництво вакцини, яка відповідала б усім міжнародним стандартам, почасти через те, що існує багато більш прибуткових напрямів фармвиробництва, ніж виробництво вакцин", - сказав він.

М.Доерті зазначив, що, водночас, на тлі того, що збільшення обсягу виробництва не відбулося, в багатьох країнах зріс попит за межами Північної Америки та Європи.

"Уже через кілька років після запуску на ринках Європи та Америки наша продукція починає мати попит у країнах Азії. Сьогодні ми намагаємося прискорити виробництво, докладаючи всіх можливих зусиль. Але водночас ми не можемо зробити це моментально, оскільки потрібен час, і ми стикаємося з різними обмеженнями з точки зору законодавства", - сказав він.

Коментуючи можливість локалізації виробництва вакцин, зокрема в Україні, М.Доерті зазначив, що "це можливо", проте такі виробничі майданчики мають бути забезпечені досить великими обсягами замовлень.

"Після розвалу Радянського Союзу багато республік мали свої власні потужності для виробництва вакцини. І вони стикнулися з тією самою проблемою, що і державний завод із виробництва вакцин у Данії - без державних дотацій такі заводи економічно нежиттєздатні. В результаті ми отримуємо ситуацію, в якій, з одного боку, стикаємося з браком вакцин, і водночас це призводить до зростання цін. У деяких випадках ціни на вакцину підвищуються на 200-300%. Тому сьогодні не лише в Європі, а й у всьому світі спостерігається тенденція до максимальної консолідації виробництва", - сказав він.

М.Доерті також наголосив, що ціноутворення на ринку вакцин ґрунтується на мультифакторіальному аналізі стосовно конкретного регіону та країни. Так, наприклад, обов'язково враховується показник валового доходу країни на душу населення, показник охоплення вакцинацією в різних когортах. Крім того, має велике значення обсяг замовлених вакцин, терміни та тривалість постачань, можливість укладання довгострокових контрактів та інші нормативно-правові вимоги ринку.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА