15:11 06.11.2017

Україні слід думати не про повернення територій, а про постраждалих від збройної агресії РФ людей - правозахисник

2 хв читати
Україні слід думати не про повернення територій, а про постраждалих від збройної агресії РФ людей - правозахисник

Українська влада має приділити увагу наданню особливого статусу внутрішньо переміщеним особам, визнанню їх потерпілими внаслідок збройної агресії РФ, повернути їм виборчі права та компенсувати вартість втраченого житла, переконані в громадській організації із захисту прав переселенців.

"Ми бачимо Мінські домовленості, переговори на міжнародному рівні. Про що йдеться на цих переговорах? Ідеться про території, і немає жодного слова про людей", - сказала керівник Луганської правозахисної групи, юридичний координатор громадської платформи захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту в Україні Наталія Целовальниченко в понеділок на прес-конференції в Києві.

Вона наголосила, що головна мета їхньої громадської ініціативи - "щоб держава почала говорити не про реінтеграцію територій, а про людей як окремих суб'єктів, які постраждали внаслідок збройного конфлікту й агресії РФ".

За словами Н.Целовальниченко, Україна має показати міжнародній спільноті, що є не тільки збройний конфлікт, а й постраждалі від нього люди.

"Наша головна вимога зараз до президента, Верховної Ради, уряду - розпочати державну кампанію з надання статусу внутрішньо переміщеним особам та учасникам АТО", - заявила керівник правозахисної групи.

Говорячи про механізм надання такого статусу, Н.Целовальниченко нагадала, що з 2014 року Генпрокуратура розслідує кримінальне провадження за фактом агресії РФ і участі в конфлікті незаконних збройних формувань. У рамках цієї справи, за словами правозахисника, можна говорити і про спеціальний статус постраждалих.

"А для того, щоб цей правовий механізм запрацював, необхідне, звісно, ухвалення спеціального закону про компенсацію шкоди, якої завдано внаслідок агресії РФ", - наголосила вона.

За словами Н.Целовальниченко, представники громадської ініціативи зустрічалися з деякими народними депутатами з цього приводу, щоб прискорити цей процес.

"Постраждалих тільки внутрішньо переміщених осіб зараз в Україні близько 2 млн осіб ... Обов'язковою вважаємо вимогу відновлення виборчого права на місцевих виборах ... Протягом трьох років внутрішньо переміщені особи залишаються просто безправними", - сказала вона.

Також Н.Целовальниченко наголосила на необхідності вирішення питання забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом.

"Якби було виплачено компенсацію завданої шкоди внаслідок збройного конфлікту й люди отримали б відшкодування за житло, яке залишилося на окупованій території, це питання не було б актуальним. А зараз людям просто ніде жити", - додала вона.

"Україна має боротися не за території, а за людей. Люди повинні відчувати, що вони пов'язані саме з цією державою ... На цьому будуються відносини між державою і людиною. Якщо немає такого зв'язку, немає взаємного договору, то ні про яку реінтеграцію не може йтися", - підсумувала керівник правозахисної групи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА