14:54 08.11.2017

Турчинов: ТБпАК "Горлиця" очікують в армії, проект має бути включений до ДОЗ на 2018 р.

3 хв читати
Турчинов: ТБпАК "Горлиця" очікують в армії, проект має бути включений до ДОЗ на 2018 р.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов наголошує на необхідності прискорення робіт за програмою створення багатофункціонального оперативно-тактичного безпілотного авіаційного комплексу (ТБпАК) "Горлиця", що створюється ДП "Антонов" (Київ) у кооперації з ОПК в інтересах Сухопутних сил ЗСУ, і очікує, що проект буде включено до держоборонзамовлення (ДОЗ) на 2018 рік.

Під час демонстраційного польоту створеного українським розробником безпілотного літального апарату (БПЛА) для майбутнього ТБпАК, що відбувся у середу на льотно-технічній базі ДП "Антонов" у Гостомелі (Київська обл)., секретар РНБО наголосив: цей безпілотний комплекс очікують в армії.

"Сьогодні ми зробили лише перший крок (за програмою - ІФ)", - сказав він.

У зв'язку з цим О.Турчинов акцентував на необхідності прискорення робіт за проектом і забезпечення держфінансування програми в рамках ДОЗ.

"За умови включення цієї програми до держоборонзамовлення на 2018 рік, ми розраховуємо, що ДП "Антонов" вже в наступному році представить нам готовий комплекс, і ми зможемо застосовувати його", - сказав він.

Як повідомлялося, в 2016 році ДП "Антонов" в ініціативному порядку розпочав створення ТБпАК "Горлиця" дальністю польоту понад тисячу кілометрів в інтересах Сухопутних Сил ЗС України. У кооперації за проектом задіяні провідні підприємства ОПК України, зокрема й ДККБ "Промінь", ДП "Івченко-Прогрес".

За даними розробника, на першому етапі ТБпАК "Горлиця" створюється у версії для проведення оптико-електронної розвідки. Водночас модульна конструкція БПАК передбачає можливість створення на базі платформи різних модифікацій: на БПАК може бути встановлено обладнання для виконання, зокрема, завдань РЕБ та ураження ворожих цілей.

Згідно з раніше озвученими оцінками держконцерну "Укроборонпром", створення дослідного зразка ТБпАК планувалося на 2016 рік, завершення НДДКР, проведення держвипробувань і прийняття комплексу на озброєння - на 2017 рік, початок поставок в армію - на 2018 рік.

Оперативно-тактичний ТБпАК "Горлиця" призначений для застосування в складі механізованих танкових бригад (батальйонів), батарей (дивізіонів) Ракетних військ і артилерії, а також ескадрилій (ланок екіпажів) армійської авіації Сухопутних військ ЗС України. Тактичний радіус дії БПАК - 80 км, практична дальність польоту - 1,050 тис. км, тривалість ведення повітряної розвідки - не менше 7 годин. Крейсерська швидкість польоту - 150-180 км/год. максимальна злітна маса БПАК - 200 кг, максимальна маса цільового навантаження - 50 кг.

ДП "Антонов" - провідний український розробник і виробник авіатехніки, визнаний світовий лідер в ніші транспортних літаків найширшого призначення. За рішенням уряду України з 2015 року ДП "Антонов" входить до держконцерну "Укроборонпром".

У травні під час міжнародної оборонної виставки IDEF-2017 у Стамбулі ДП "Антонов" і турецька Turkish Aerospace Industries (TAI) підписали меморандум про співпрацю із розробки та виробництва різних модифікацій БПЛА, зокрема ударних, для потреб ЗС України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА