09:52 10.11.2017

НАБУ закликає Генпрокуратуру і депутатів не спекулювати на темі конфіскації коштів Онищенка з рахунків "Ощадбанку"

5 хв читати
НАБУ закликає Генпрокуратуру і депутатів не спекулювати на темі конфіскації коштів Онищенка з рахунків "Ощадбанку"

 У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) здивовані у зв’язку з заявами генерального прокурора України Юрія Луценка про нібито підігравання детективами Бюро адвокатам екс-президента України Віктора Януковича та бажання отримати засекречене рішення Краматорського райсуду про спецконфіскацію.

"Останнім часом від керівництва Генеральної прокуратури України пролунало чимало версій щодо мотивів НАБУ у зв’язку з розслідуванням дій працівників "Ощадбанку". При цьому не було надано жодного юридично обґрунтованого пояснення зняття з рахунків в "Ощадбанку" $156 млн, заарештованих у так званій газовій справі, на виконання ухвали суду зовсім в іншому провадженні", - йдеться в повідомленні НАБУ, розміщеному на сторінці Facebook у четвер.

У бюро зазначають, що не заперечували б проти конфіскації цих коштів на користь держави, якби в Генпрокуратурі "довели, що вони справді мають стосунок до громадянина К., щодо якого Краматорський суд уклав вирок, який, власне, і став підставою для спецконфіскації, і, по-друге, домоглися скасування арешту, накладеного на ці кошти раніше в "газовій справі".

У повідомленні наголошується, що НАБУ отримало низку постанов, якими суд зобов'язав детективів зареєструвати кримінальні провадження за фактами розтрати посадовими особами АТ "Ощадбанк" шляхом списання у дохід держави грошових коштів у порядку спецконфіскації за вироком Краматорського суду.

"Генеральний прокурор або ж, принаймні, його заступник Є.Єнін мали б знати, що обтяження, накладене на грошові кошти, діє доти, доки не буде скасоване у встановленому законом порядку з підстав, передбачених ст. 174 КПК, серед яких відсутні причини "конфіскації" чи "спеціальної конфіскації". Крім того, спеціальна конфіскація не застосовується до грошей, цінностей і майна, призначених для компенсації шкоди, завданої злочином (ч. 5 ст. 96-2 КК України). Зауважимо, що кошти компанії Quickpace Limited були арештовані за поданням НАБУ і САП саме з метою відшкодування шкоди, завданої внаслідок вчинення злочину (п. 4 ч. 2 ст. 170 КПК України)", - пояснюють у бюро.

За інформацією НАБУ, детективи бюро ще не встановили жодного факту, який свідчив би про зв'язок компанії Quickpace Limited і її заарештованих активів з громадянином Аркадієм К., засудженим у кримінальному провадженні на підставі постанови Краматорського міського суду Донецької області.

"Від Ощадбанку детективи НАБУ ще з весни цього року знали, що рахунки Quickpace Limited були вказані у рішенні Краматорського суду в частині спецконфіскації. При цьому керівництво Ощадбанку було обізнане про обтяження, раніше накладені на рахунки Quickpace Limited. Поки кошти лишалися на рахунках, жодної претензії до посадових осіб банку не виникало. 17 жовтня 2017 року було встановлено, що на арештованих рахунках коштів не залишилося. Тоді детективи НАБУ зареєстрували провадження за фактом вчинення невстановленими службовими особами ПАТ "Державний ощадний банк України" незаконних дій з майном, на яке накладено арешт, та провели допит посадових осіб банку", - пояснюють у НАБУ свою позицію.

Також у бюро закликають колег із Генпрокуратури утриматися від необґрунтованих звинувачень на адресу НАБУ.

"Заяви Генерального прокурора про те, що НАБУ нібито "підіграє Януковичу" та нібито намагається отримати "засекречене рішення суду" на його користь, є просто безглуздими. Ці заяви, на жаль, у жодний спосіб не пояснюють дії посадових осіб Ощадбанку, а посилання Генерального прокурора на "військову таємницю" та "засекреченість" ... дещо перебільшені. Національне антикорупційне бюро закликає шановних народних депутатів і шановних колег із Генеральної прокуратури утримуватися від спекуляцій", - ідеться в оприлюдненій НАБУ інформації.

Як повідомлялося, НАБУ в середу заявило про порушення справи стосовно співробітників Ощадбанку у зв'язку зі зникненням із рахунків коштів, заарештованих у рамках "газової справи". Йдеться $156,8 млн та 218,1 тис. грн, які належали компанії Quickpace Limited, пов'язаній із нардепом О.Онищенком, та були заарештовані на рахунках ПАТ "Ощадбанк" у рамках так званої газової справи.

Згідно з повідомленням прес-служби НАБУ, детективи Бюро проводять розслідування стосовно посадових осіб ПАТ "Ощадбанк".

У Генеральній прокуратурі України спростували заяву НАБУ про зникнення коштів, конфіскованих у рамках "газової справи".

"Рішенням Краматорського суду під час засудження одного з учасників злочинної організації було застосовано спеціальну конфіскацію щодо грошових коштів, які були на рахунках компанії Quickpace в Ощадбанку. Зазначені кошти, $156 млн та приблизно 218 тис. грн, Ощадбанк безпосередньо перерахував на рахунок Державної казначейської служби України. Подальша доля зазначених коштів була визначена вже Верховною Радою України, яка влітку цього року ухвалила закон про зміни до державного бюджету, визначивши цільове використання цих коштів", - сказав заступник генерального прокурора України Євген Єнін на брифінгу в середу в Києві.

Трохи пізніше того самого дня генеральний прокурор України Юрій Луценко також спростував заяви НАБУ про нібито зникнення коштів з "Ощадбанку".

"Я щойно розмовляв з паном Ситником (директор НАБУ Артем Ситник - ІФ) стосовно неприємної ситуації. Загальновідомим фактом є те, що з Ощадбанку та інших державних банків під час виконання рішення щодо спецконфіскації коштів і майна злочинного угруповання Януковича було передано до держбюджету близько $1,5 млрд коштів. У нас є довідки від Ощадбанку про те, що вони перерахували ці кошти, довідки казначейства про те, що ці кошти зараховані до держбюджету", - пояснив Ю.Луценко.

Він наголосив, що заяви НАБУ про нібито зникнення коштів з "Ощадбанку" "не відповідають дійсності".

"Не варто так голосно кидати такі тяжкі звинувачення. Уся активність детективів, які так агресивно допитують пана Пишного (голова правління Ощадбанку Андрій Пишний - ІФ)... свідчить лише про одне: люди шукають текст рішення суду, а текст рішення суду законом в установленому порядку засекречений і зняття секретності судом не дозволене", - пояснив генпрокурор.

Державний Ощадбанк також спростовує звинувачення НАБУ щодо зникнення близько $156,8 млн і 218,1 тис. грн, які належали компанії Quickpace Limited, пов'язаній з нардепом Олександром Онищенком, і були заарештовані на рахунках банку в рамках так званої газової справи.

"Згідно з Кримінальним кодексом спецконфіскація застосовується за рішенням суду шляхом повернення всіх активів у власність держави. Що і зробив Ощадбанк у чіткій і безумовній відповідності до вимог законодавства! Кошти перебувають на рахунках Держказначейства", - повідомлялося в прес-релізі фінустанови.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА