19:49 12.11.2017

У Грузії підвищать акциз на сигарети відповідно до зобов'язань перед ЄС

2 хв читати
У Грузії підвищать акциз на сигарети відповідно до зобов'язань перед ЄС

Відповідно до зобов'язань, узятих Грузією перед Євросоюзом, ставка акцизу на сигарети в період до 2020 року має збільшитися до однієї третини їх ціни, заявив журналістам голова парламентського комітету охорони здоров'я та соціального захисту Акакій Зоідзе.
"Якщо, наприклад, акциз на пачку сигарет з фільтром нині складає приблизно 2 ларі, то до 2020 року він повинен збільшитися до 3 ларі ($ 1,14 за поточним курсом)" - сказав А.Зоідзе.
За його словами, метою заходу є скорочення кількості курців, оскільки, згідно з існуючими розрахунками, "підвищення ставки акцизу на кожні 10% зменшує число споживачів сигарет на 5-8%".
При цьому парламентарій зазначив, що згідно з офіційною статистикою, за останній час вживання тютюнових виробів в Грузії скоротилося на 15%, тому що акцизи на ці вироби збільшилися приблизно на 30%.
"Кількість курців можливо скорочується не так відчутно, але кожен з них став курити менше через зрослу ціну. Окрім того, і компанії скорочують поставки сигарет, оскільки очікують нові регуляції, що передбачаються змінами, внесеними до закону "Про контроль тютюну", відповідно до якого з майбутнього року в країні поетапно вводяться нові обмеження на споживання тютюну і тютюнових виробів", - заявив глава парламентського комітету.
У Грузії з 1 січня 2017 року ставку акцизу на сигарети з фільтром було підвищено з 1,1 ларі за пачку до 1,7 ларі, без фільтра - з 0,3 ларі до 0,6 ларі. На стільки ж були збільшені акцизи на сигари і сигарили, а також з 25 ларі до 35 ларі за 1 кг - на тютюн усіх видів.
Згідно з поправками, внесеними до закону "Про контроль тютюну", з 1 січня 2018 роки цигарки обов'язково повинні бути упаковані в одноманітну, непривабливу форму, а на пачки повинні бути нанесені картини із зображенням негативних наслідків куріння. З 1 травня вводиться заборона на куріння в громадських місцях і в усіх закритих приміщеннях, які більш ніж на 50% обгороджені стінами. Також з 1 травня 2018 року в Грузії буде заборонена реклама тютюнових виробів, а з 1 вересня - розміщення сигарет в торгових закладах на видному місці.
Споживання тютюну в недозволених місцях буде каратися штрафом - для фізичних осіб в розмірі 50 ларі (близько $ 20), для юридичних - від 500 до 5000 ларі.
За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, Грузія є одним зі світових лідерів в споживанні тютюнових виробів. У країні регулярно курить 40% населення, серед чоловіків цей показник становить 60%, серед жінок - 15%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА