09:02 15.11.2017

Раді пропонують дозволити поліції зупиняти автомобілі для перевірки водіїв на стан алкогольного або наркотичного сп'яніння

3 хв читати
Раді пропонують дозволити поліції зупиняти автомобілі для перевірки водіїв на стан алкогольного або наркотичного сп'яніння

Верховній Раді пропонують збільшити штрафи за порушення правил дорожнього руху і розширити перелік випадків, коли поліцейський може зупиняти транспортні засоби.

Відповідний законопроект (№7286) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху Кабінет Міністрів вніс до парламенту у вівторок.

Автори ініціативи у ст.35 закону про Національну поліції пропонують розширити перелік причин, за якими поліцейським дозволено буде зупиняти транспортні засоби.

Вони зможуть це робити для проведення огляду водія на стан алкогольного, наркотичного, іншого сп'яніння або на стан перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

У проекті закону пропонують посилити відповідальність за порушення правил дорожнього руху.

З 15 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян можуть збільшитися штрафи за перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 10 км/год, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів.

Порушення правил проїзду перехресть, проїзд на заборонний сигнал світлофора, порушення правил обгону, розмова телефоном під час кермування автомобілем передбачає штраф 30 неоподаткованих мінімумів (наразі - 20).

Ненадання пріоритету в русі автомобілям швидкої допомоги, пожежним, поліції, які рухаються з увімкненими світловими і звуковими сигналами, а також порушення правил руху і зупинки в смузі для маршрутних транспортних засобів спричинять за собою 40 неоподатковуваних мінімумів штрафу (зараз - 30).

За перевищення обмежень швидкості руху більш ніж на 50 км/год каратимуть штрафами в 200 неоподатковуваних мінімумів, якщо законопроект затвердить парламент.

Якщо учасник дорожньо-транспортної пригоди залишив місце ДТП, йому належить штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів або позбавлення права на керування траспортнимі засобами на півроку, або адміністративний арешт від 10 до 15 діб. Наразі за таке правопорушення передбачено штраф у 15 неоподатковуваних мінімумів або громадські роботи від 30 до 40 годин.

Бали, які нараховують водіям за порушення ПДР і які є альтернативою штрафам, цей законопроект залишає незмінними.

Автори ініціативи пропонують закріпити в Кримінальному кодексі, що позбавлення права керувати транспортним засобом як додаткове покарання застосовується на строк до 10 років.

Законопроектом пропонують передбачити в Кримінальному кодексі за порушення правил безпеки дорожнього руху, що призвело до тілесних ушкоджень середньої тяжкості потерпілого, покарання у вигляді штрафу від 1 тис до 3 тис (зараз від 200 до 500) неоподатковуваних мінімумів, арешту до 6 місяців або обмеження волі на строк до 5 років (зараз - 3 роки).

Якщо такі порушення з відповідними наслідками були здійснені в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під дією лікарських препаратів, пропонують карати позбавленням волі від 3 років з позбавленням права керувати автомобілем від 3 до 5 років.

Законопроект передбачає за порушення правил безпеки дорожнього руху, що призвело до смерті особи або тяжких тілесних ушкоджень, покарання у вигляді позбавлення волі від 4 до 10 років з позбавленням права керувати транспортним засобом від 5 до 8 років.

Якщо ж це було скоєно в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або якщо порушення призвели до загибелі кількох людей, відповідальність може бути у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 5 до 10 років.

Крім того, в законопроекті прописано порядок дій водія в разі зупинки на вимогу поліцейського - він повинен зупинити автомобіль із дотриманням правил дорожнього руху, вимкнути двигун і вийняти ключ із замка запалювання, передати документи для перевірки.

Водій, перебуваючи в транспортному засобі, має покласти руки на кермо, тримаючи їх в поле зору поліцейського, не залишати автомобіль, і на вимогу поліцейського вийти з транспортного засобу. Водночас пасажири під час зупинки автомобіля на вимогу зобов'язані перебувати на своєму місці до відповідного розпорядження поліцейського, який може зажадати від пасажирів вийти з транспортного засобу.

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян наразі становить 17 грн.

Офіційний курс Національного банку України на 15 листопада - 26,496 грн/$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА