11:00 15.11.2017

Transparency International Україна очікує реакції Кабміну на інформацію про корупцію в НАЗК

2 хв читати
Transparency International Україна очікує реакції Кабміну на інформацію про корупцію в НАЗК

Кабінет Міністрів України має відреагувати на інформацію про незаконні дії керівництва Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та усунути главу НАЗК Наталію Корчак від виконання обов'язків на час розслідування, вважає виконавчий директор організації Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

"Дуже сподіваюся, що вони будуть основою для розслідування і за результатами розслідування ми отримаємо інформацію від правоохоронних органів", - сказав Я.Юрчишин на брифінгу в середу в Києві.

За його словами, судячи з заявленої інформації, розслідуванням має займатися за юрисдикцією саме Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

"На час проведення розслідування, не називаючи зараз главу НАЗК винною або невинною, за всіма європейськими стандартами, її треба усунути від виконання обов'язків, щоб вона не могла впливати на саме розслідування", - висловив думку виконавчий директор організації.

Я.Юрчишин зазначив, що оскільки більшість свідків - це самі співробітники НАЗК, втрутитися в ситуацію слід уряду. "Кабінет Міністрів не має можливості звільнити, оскільки законодавство не дає такого функціоналу, але може застосувати дисциплінарні стягнення - порушити питання про відсторонення на час розслідування, і якщо розслідування доведе, що заявник пані Соломатіна аргументовано звинувачує, то тоді будуть більш жорсткі рішення, оскільки це означатиме не лише непрофесіоналізм, а й заангажованість і зловживання службовим становищем", - наголосив він.

"Я дуже чекаю і сподіваюся, що сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів буде реакція, а правоохоронні органи, в цьому випадку НАБУ, оперативно розпочнуть розслідування", - підсумував виконавчий директор Transparency International Україна.

Як повідомлялося, 14 листопада керівник департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя НАЗК Ганна Соломатіна заявила, що перевірки е-декларування фальсифікуються, і попросила антикорупційні органи розслідувати факти неправомірних дій, а главу НАЗК Н.Корчак відсторонити від виконання обов'язків на час розслідування.

Вона також повідомила, що написала заяву про звільнення із займаної посади. Також заяви про звільнення з займаних посад написали ще кілька людей, зокрема керівники інших департаментів НАЗК. За словами Г.Соломатіної, наразі вона на лікарняному, але їй відомо, що вже підготовлено наказ про її звільнення.

НАЗК заявило, що оприлюднені Г.Соломатіною дані не відповідають дійсності, через що агентство подасть позов до суду з вимогою спростувати озвучену інформацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА