17:08 15.11.2017

Голова ДКАУ: Розраховуємо, що Україна нарешті отримає власний супутник зв'язку на орбіті в другій половині 2018 р.

2 хв читати
Голова ДКАУ: Розраховуємо, що Україна нарешті отримає власний супутник зв'язку на орбіті в другій половині 2018 р.

У Державному космічному агентстві України (ДКАУ) планують завершити виконання комплексу необхідних заходів для виведення на орбіту та початку експлуатації першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь" до другої половини 2018 року.

Оцінюючи ситуацію з реалізацією проекту створення супутника Національної системи зв'язку (НСЗ) "Либідь" у розміщеному в середу на сайті українського космічного відомства інтерв'ю "Урядовому кур'єру", голова ДКАУ Павло Дегтяренко сказав: "Тривалий час критичні питання з реалізації проекту не вирішували. Це призвело до накопичення комплексу проблем, які нині становлять достатньо серйозний виклик, з яким агентство ДКАУ - ІФ) має впоратися".

П.Дегтяренко позитивно оцінив перспективи завершення проекту, зазначивши: "Ми знайшли підтримку Кабінету Міністрів щодо подальшого фінансування завершення цього проекту".

"Розраховуємо, що заплановані кроки дадуть змогу виконати весь комплекс робіт, необхідний для того, щоб Україна нарешті отримала власний супутник зв’язку на орбіті у другій половині 2018 року", - уточнив він.

Як повідомлялося, в 2009 році ДКАУ і канадська MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) уклали угоду на створення супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь", MDA є головним підрядником із створення системи. Фінансування проекту забезпечено за рахунок залученого в 2009 році під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (EDS) обсягом $254,6млн. Реалізація проекту була під загрозою зриву через анексію Криму і втрату українською стороною задіяної в проекті наземної інфраструктури, що залишилася на півострові. Взявши на себе додаткові фінансові зобов'язання, Україна забезпечила подолання форс-мажору: в 2014-2015 роках на материку створено новий центр управління польотом космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт. Створений на платформі Express 1000HТ ВАТ "Інформаційні супутникові системи ім. Решетньова" (ІСС, РФ) супутник з літа 2014 року за бажанням канадського генпідрядника перебуває на відповідальному зберіганні на російському підприємстві-виробнику.

Спочатку запуск "Либіді" було заплановано на 2012 рік, терміни запуску неодноразово зміщувалися з технічних причин.

Уряд України на засіданні на початку жовтня підтримав пропозицію ДКАУ про дофінансування проекту на $17 млн у зв'язку з його подорожчанням у нових умовах з метою завершення проекту та забезпечення запуску українського супутника зв'язку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА