17:49 15.11.2017

Європарламент запропонував заохочувати прийомом до митного союзу ЄС і навіть Шенгенського простору східних партнерів

2 хв читати
Європарламент запропонував заохочувати прийомом до митного союзу ЄС і навіть Шенгенського простору східних партнерів

Учасники програми ЄС "Східне партнерство", котрі досягли значного прогресу в реформах, на яких наполягає Євросоюз, повинні мати можливість приєднатися до митного союзу або до енергетичного союзу, вважають депутати Європарламенту.

"Листопадовий саміт ЄС зі східними партнерами має дозволити створити цільовий фонд і заохотити їхні реформи, дозволивши вступити до митного союзу", - йдеться в резолюції, ухваленій Європарламентом у Страсбурзі в середу.

Європейські парламентарії схвалили значний прогрес, досягнутий з часу останнього саміту "Східного партнерства", що відбувся в Ризі в 2015 році. Вони наголосили, що "деякі східні партнери розпочали значні реформи" і що "Грузія, Україна та Молдова користуються тепер вигодами угод про вільну торгівлю та безвізовим режимом з ЄС".

Євродепутати також висловилися за зрозумілі критерії для будь-якого майбутнього співробітництва з цими партнерами, наголосивши, що "жодну угоду не буде ратифіковано ЄС із тією країною, яка не поважає європейські цінності або залякує правозахисників і журналістів".

Європарламент ухвалив рекомендації для саміту "Східного партнерства", що відбудеться в Брюсселі 24 листопада.

У них пропонується створити цільові фонди для Грузії, Молдови та України, які були б "сконцентровані на приватних і державних інвестицій у соціальні та економічні інфраструктури".

Ця рекомендація про створення моделі "Східне партнерство плюс" (EaP +) для країн, що входять в асоціацію з ЄС, які домоглися "значного прогресу в реформах, пов'язаних з ЄС, щоб запропонувати їм можливість вступити до митного союзу, до енергетичного союзу, до цифрового союзу й навіть до Шенгенського простору, а також скасувати тарифи на роумінг".

У резолюції міститься заклик підтримати економічні реформи, "спрямовані на поступове усунення монополій, обмеження ролі олігархів, запобігання відмиванню грошей і шахрайству з податками".

Європарламент також закликав "підтримувати колективний тиск на Росію, щоб вона врегулювала конфлікт на сході України та на окупованих територіях Абхазії та Південної Осетії, а також у Придністров'ї".

Депутати підтримали плани розгортання поліцейської місії ОБСЄ на сході України.

Резолюцію було ухвалено 519 голосами "за". 114 депутатів проголосували проти, 47 утрималися.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА