14:09 20.11.2017

Журналіст Шаройко визнав, що є кадровим співробітником розвідки України - КДБ Білорусі

3 хв читати
Журналіст Шаройко визнав, що є кадровим співробітником розвідки України - КДБ Білорусі

Комітет держбезпеки Білорусі затримав у Мінську громадянина України Павла Шаройка за обвинуваченням у "створенні в республіці агентурної мережі", сам П.Шаройко визнав, що є кадровим співробітником розвідки України, заявив офіційний представник відомства Дмитро Побяржин.

"25 жовтня КДБ під час проведення агентурної акції на місці злочину затримав кадрового співробітника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Павла Шаройка. З урахуванням досвіду його роботи як керівника прес-служби Головного управління розвідки Міністерства оборони України для прикриття йому визначено посаду кореспондента суспільної національної телерадіокомпанії України", - поінформував Д.Побяржин у понеділок на брифінгу в Мінську.

За його словами, у Білорусі П.Шаройко "створив агентурну мережу з громадян Білорусі, які за грошову винагороду виконували його завдання зі збирання відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері".

Стосовно П.Шаройка порушено кримінальну справу за ст. 358 (шпигунство).

"Ухвалено рішення про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", - повідомив Д.Побяржин.

За інформацією КДБ, "отримано переконливі докази протиправної діяльності П.Шаройка, що завдає шкоди національним інтересам Республіки Білорусь".

"Під час обшуку у затриманого виявлено копії донесень, направлені ним раніше до центру", - повідомив Д.Побяржин.

Як заявив офіційний представник КДБ, П.Шаройко визнав, що є кадровим співробітником кадрового апарату військової розвідки, який працює під прикриттям. "Він назвав своє військове звання - полковник", - додав Д.Побяржин.

"Затриманий підтвердив, що координацію його розвідувальної діяльності здійснював співробітник головного управління розвідки Міноборони України Ігор Скворцов, який діяв під прикриттям посади радника посольства України в Білорусі. "За діяльність, не сумісну з дипломатичним статусом, Скворцова оголошено персоною нон ґрата", - повідомив Д.Побяржин.

За його словами, 25 жовтня до МЗС Білорусі направлено матеріали, що підтверджують протиправну діяльність спецслужб України проти республіки. Через кілька годин після затримання було поінформовано посла України в Мінську.

"З урахуванням характеру двосторонніх відносин досягнуто домовленості ці факти не розголошувати", - поінформував Д.Побяржин.

Він також повідомив, що під час збирання секретних матеріалів затримано громадянина Білорусі, що здійснював шпигунську діяльність в інтересах України. Білорус свою провину визнав. "Він повідомив, що за завданням української військової розвідки за грошову винагороду здійснював збір та передачу інформації про обороноздатність Білорусі. Стосовно нього порушено кримінальну справу за статтею 356 КК РБ (зрада держави)", - зазначив Д.Побяржин.

КДБ здійснює необхідні слідчі дії, підсумував представник комітету держбезпеки.

Як повідомлялося, в п'ятницю стало відомо про затримання власкора UA:Українське радіо П.Шаройка 25 жовтня в Мінську. "Українського журналіста Павла Шаройка було затримано в Мінську 25 жовтня. Того ж дня у квартирі, де Павло мешкає з родиною - дружиною Оленою та донькою, - було проведено обшук. Затримання (арешт) провело КДБ Білорусі. Павло має лише державного адвоката, тобто наданого білоруською владою. Про залучення іншого адвоката Посольством України в Республіці Білорусь нічого не відомо. З родиною Павло спілкується листами. Перший прийшов до дружини поштою аж через півтора тижні", - написав у Facebook голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.

Дружина П.Шаройка Олена повідомила "Українському радіо", що призначена Мінськом адвокат "надала підписку про нерозголошення", тому дружині нічого не повідомляють.

Посол України в Білорусі Ігор Кизим підтвердив, що П.Шаройка звинувачують у шпигунстві, він перебуває в слідчому ізоляторі КДБ під слідством, українського консула пустили до затриманого після того, як білоруській стороні було направлено відповідний запит.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА