11:44 23.11.2017

ВАСУ розгляне позов Саакашвілі до Порошенка через позбавлення громадянства

2 хв читати
ВАСУ розгляне позов Саакашвілі до Порошенка через позбавлення громадянства

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) призначив на 21 грудня розгляд позову екс-президента Грузії, лідера "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі до президента України Петра Порошенка про визнання незаконним та скасування указу про припинення громадянства.

"21 грудня на 15.00 позов призначено до розгляду", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі ВАСУ в четвер.

У суді нагадали, що був відповідний розподіл у зв'язку з призначенням однієї з суддів суддею Верховного Суду України.

Як повідомлялося, в липні П.Порошенко позбавив М.Саакашвілі, який на той час перебував за кордоном, українського громадянства. 10 вересня М.Саакашвілі перетнув польсько-український кордон у супроводі своїх прихильників, котрі фактично прорвали кордон. 25 жовтня М.Саакашвілі заявив, що отримав документи від Адміністрації президента України про позбавлення його громадянства і планує оскаржити це в суді.

3 листопада ВАСУ відкрив провадження за позовом М.Саакашвілі до П.Порошенка про визнання незаконним і скасування указу про припинення громадянства України М.Саакашвілі, засідання було призначено на 22 листопада.

20 листопада адвокат М.Саакашвілі Руслан Чорнолуцький заявив про незаконне втручання в систему розподілу суддів при призначенні колегії ВАСУ для розгляду позову його підзахисного. У ВАСУ спростували цю інформацію, заявивши, що "ніякого втручання в автоматизовану систему розподілу судових справ ВАСУ не було й бути не може".

21 листопада стало відомо, що ВАСУ зняв позов М.Саакашвілі у зв'язку зі звільненням судді.

"Автоматизована система діловодства розподілила позов на суддю-доповідача Тетяну Шипуліну. Справу було призначено до розгляду 22 листопада 2017 року... Указом президента України від 10 листопада 2017 року №357/2017 "Про призначення суддів Верховного Суду" Т.Шипуліну призначено на посаду судді Верховного Суду в Касаційний адміністративний суд. 14 листопада 2017 року Т.Шипуліну відраховано зі штату ВАСУ, а 15 листопада зараховано до штату нового Верховного Суду", - йдеться в повідомленні.

"Отже, суддя Т.Шипуліна не має повноважень розглядати адміністративні справи у Вищому адміністративному суді України. У зв'язку з цим справу за позовом Міхеіла Саакашвілі до президента України щодо оскарження указу про припинення громадянства України знято з розгляду", - пояснили в суді.

При цьому у ВАСУ зазначили, що "позов буде повторно перерозподілено між суддями ВАСУ, уповноваженими здійснювати судочинство у Вищому адміністративному суді України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА