08:34 24.11.2017

Спадкоємець саудівського короля розповів про угоду з заарештованими принцами

3 хв читати
Спадкоємець саудівського короля розповів про угоду з заарештованими принцами

Майже всі заарештовані за звинуваченням в корупції члени королівської сім'ї Саудівської Аравії, чиновники і бізнесмени, погодилися на запропоновану їм владою угоду. Вона передбачає передачу частини активів державі

Операція по боротьбі з корупцією, в ході якої в Саудівській Аравії було заарештовано близько 200 принців, чиновників і бізнесменів, готувалася протягом двох років, розповів в інтерв'ю газеті The New York Times наслідний принц королівства Мухаммед бен Салман аль-Сауд.

За його словами, зійшовши на трон в 2015 році, в період падіння цін на нафту, король Салман бен Абдель Азіз Аль Сауд вирішив, що Саудівська Аравія з наявним рівнем корупції не зможе забезпечити подальше економічне зростання і залишитися в "великій двадцятці". "На початку 2015 року одним з його перших розпоряджень своїй команді було зібрати всю інформацію про корупцію у верхах. Ця команда працювала протягом двох років, поки не зібрала найточнішу інформацію, а потім у них з'явилося близько 200 прізвищ", - пояснив наслідний принц.

Коли збір матеріалів закінчився, продовжив принц, надійшло розпорядження заарештувати фігурантів списку і запропонувати кожному з них два варіанти. "Ми показали їм усі матеріали, які у нас є, і як тільки вони ознайомилися з ними, приблизно 95% з них відразу ж погодилися на угоду", - розповів принц Мухаммед і пояснив, що угода означає передачу їх активів (готівкові, акції, бізнеси) до державної скарбниці Саудівської Аравії. Принц не уточнив, чи йде мова тільки про незаконно нажитих активах або про якусь частку статків обвинувачених.

Усього, уточнив він, угода зі слідством може принести в казну близько $ 100 млрд.

Близько 1% виявилися здатними довести свою невинуватість, їх справи закриваються. Ще 4% відмовилися визнати свою провину і заявили, що готові відстоювати свою невинуватість у суді. "Згідно із законодавством Саудівської Аравії прокурор є незалежним. Ми не можемо втручатися в його роботу, король може звільнити його, але веде процес саме прокурор", - уточнив принц Мухаммед.

При цьому він запевнив, що "жоден бізнес не буде підданий банкрутства", щоб уникнути безробіття.

Наслідний принц також назвав смішним припущення, що антикорупційна кампанія насправді використовується для боротьби за владу і зміцнення його власних позицій. За словами Мухаммеда, він і без цього отримав підтримку більшості королівської сім'ї і його лідерство ніким не було оскаржено.

Раніше газета The Wall Street Journal повідомляла, що під час боротьби з корупцією саудівська влада збирається конфіскувати активи на суму близько $ 800 млрд.

Указ про створення верховного комітету по боротьбі з корупцією король Салман видав 4 листопада 2017 року. Наступного дня почалися затримання членів королівської сім'ї, колишніх і діючих високопоставлених чиновників і бізнесменів. 9 листопада король призначив в рамках кампанії 30 нових суддів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА