08:41 26.11.2017

Відставка Плотницького не вплине на обмін полоненими на Донбасі

3 хв читати
Відставка Плотницького не вплине на обмін полоненими на Донбасі

Керівник так званого "міністерства держбезпеки" "ЛНР", з 24 листопада тимчасово виконуючий обов'язки "глави" ЛНР "Леонід Пасечник заявляє, що відставка очільника контролюючої окремі райони Луганської області "республіки" Ігоря Плотницького не вплине на процес обміну полоненими.
"Процес йде. Керівництво МВС, народної міліції перевірили всіх наших осіб, які затримані, перебувають на нашій території і підлягають обміну. ​​У понеділок мені буде надано список, мною затверджений ... І, природно, ми виконуємо мінські угоди, здійснимо обмін так, як про це йдеться", - сказав Л.Пасечник в суботу в ефірі так званої "ДТРК ЛНР".
При цьому він назвав реалізацію мінських угод основним завданням влади "ЛНР".
"Перша і основна задача - це, безумовно, мінські угоди. Тому як не потрібно забувати, що у нас йде війна, лінія зіткнення недалеко від нас, там щодня, на превеликий жаль, рвуться снаряди, гинуть люди, проливається чиясь кров . Основна наша задача як керівника республіки зупинити цей процес, не допустити подальшого кровопролиття, і вирішувати всі виниклі, ну, очевидно, проблемні, питання я вважаю краще за столом переговорів. А тому це перше і основне завдання", - розповів Л.Пасечник.
Як повідомлялося, 24 листопада сепаратистські інтернет-сайти опублікували звернення голови так званого "міністерства держбезпеки" "ЛНР", в якому він заявив, що І.Плотницький пішов у відставку "за станом здоров'я", а Л.Пасечнік буде тимчасово виконувати обов'язки глави "ЛНР". У цьому ж зверненні повідомлялося, що І.Плотницький призначений уповноваженим від "ЛНР" з реалізації мінських угод, оскільки є одним з підписантів цих домовленостей.
В цей же день перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомила, що бойовики нині утримують 162 українця. "На сьогоднішній день у нас 162 заручника знаходяться на окупованих територіях. Це цивільні, військові, жінки, серед них є і журналіст, і троє волонтерів. Усі ці люди, родичі яких звернулися в СБУ, і їх рідних і близьких розшукували і включили до відповідних списків", - сказала вона в ефірі одного з українських телеканалів.
За словами І.Геращенко, зі 162-х Київ встановив місцезнаходження 94 заручників-українців на території ОРДЛО, і хоча представники окремих районів Донбасу називають дещо меншу кількість людей, "ми наполягаємо, що знаємо місцезнаходження 94 людей".
І.Геращенко нагадала, що Україна кілька місяців пропонувала розблокувати процес звільнення заручників, проте її пропозиції не влаштували іншу сторону. "Ми кілька місяців пропонували: давайте розблокуємо процес звільнення заручників, давайте ми передамо всіх можливих, де ми можемо за українським законодавством, громадян, які вчинили злочини, і де це можливо, задіяти процедуру помилування, щоб тільки розблокувати процес звільнення заручників ... На жаль, більше чотирьох місяців ми вели ці переговори, але все це було заблоковано, тому було зроблено іншу пропозицію", - розповіла вона.
І.Геращенко нагадала, що українська сторона для розблокування процесу звільнення готова була віддати 313 чоловік, щоб повернути 88 українців, підтверджених ОРДЛО. 
Перший віце-спікер Верховної Ради зазначила, що наразі ведеться серйозна робота по звільненню заручників. "І ми дуже сподіваємося, що до кінця року ми будемо мати позитивні новини", - підсумувала вона.
І.Геращенко підкреслила важливість майбутньої 29 листопада зустрічі гуманітарної підгрупи в Мінську. За її словами, українська сторона сподівається вийти на конкретну дату початку звільнення заручників.
Раніше лідер громадського руху "Український вибір - право народу" Віктор Медведчук висловив очікування, що перший етап обміну пройде за формулою "306 на 74". За його даними, на сьогоднішній день встановлені 386 осіб, утримуваних на території України, яких розшукують ОРДО і ОРЛО. На території невизнаних республік встановлені і підтверджені 94 людини зі 157 розшукуваних.
"З 80 осіб (386 встановлених без 306 беруть участь в першому етапі обміну) є ті, хто залучається за особливо тяжкі злочини. За чинним законодавством, ми не можемо звільнити сьогодні осіб, обвинувачених в скоєнні особливо тяжких злочинів, так як на них не поширюється навіть амністія", - констатував В. Медведчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА