10:25 30.11.2017

У НАБУ мають намір зустрітися з Луценком у зв'язку із зірваною спецоперацією проти чиновника ДМС

4 хв читати
У НАБУ мають намір зустрітися з Луценком у зв'язку із зірваною спецоперацією проти чиновника ДМС

 У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) заявляють, що ніколи не провокували жодного з чиновників Державної міграційної служби України (ДМСУ) на хабар і мають намір зустрітися з генеральним прокурором України Юрієм Луценком у четвер у зв'язку з інцидентом.

"З усією відповідальністю заявляємо, що детективи Національного бюро ніколи не провокували жодну з посадових осіб ДМСУ на хабар, враховуючи прокурорський нагляд особисто керівництвом САП", - повідомляє прес-центр НАБУ в четвер уранці.

При цьому у відомстві зазначають, що мають інформацію про плановані затримання і арешти ще трьох детективів Бюро під прикриттям, керівника другого підрозділу детективів, а також керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. "Крім того, з вечора 29 листопада на зв'язок не виходять 7 співробітників НАБУ, які виконували оперативне завдання із документування епізоду за участю першого заступника голови ДМСУ. Їхнє місцезнаходження наразі невідоме", - йдеться в повідомленні.

У Бюро зазначають, що Генпрокуратура і СБУ "незаконно втрутилися" в спецоперацію НАБУ, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання в ДМСУ. "29 листопада під час документування одного з епізодів за участю першого заступника голови ДМСУ оперативники СБУ під керівництвом прокурорів ГПУ незаконно затримали детектива Національного бюро, який працював під прикриттям. За інформацією НАБУ, йому інкримінують провокацію хабара", - інформують у прес-центрі.

На переконання НАБУ, насправді відбувається "спланована диверсія" стосовно працівників Бюро і САП, реалізована СБУ і санкціонована генпрокурором. "Її суть полягає в тому, що посадові особи СБУ, використавши інформацію, яка стала їм відома у процесі виконання службових обов'язків (а саме здійснення прослуховування телефонних номерів у рамках розслідувань НАБУ) не просто розкрили цю інформації одному з об'єктів негласних слідчих дій, звівши нанівець піврічну роботи детективів НАБУ, але і завербували цю особу для подальшого незаконного тиску і кримінального переслідування співробітників Національного бюро", - пояснюють у відомстві.

У Бюро спростовують інформацію, опубліковану на сайті ДМСУ увечері 29 листопада про те, що "агент НАБУ" нібито протягом кількох місяців неодноразово пропонував першому заступнику ДМСУ "великі суми хабарів". "Відповідно до матеріалів кримінального провадження, посадова особа ДМСУ сама неодноразово озвучувала вимоги про отримання "заохочення" у сумі $30 тис. - спочатку за позитивне вирішення питання про надання іноземцю громадянства України, а згодом - за надання посвідки на тимчасове проживання на території України", - йдеться в повідомленні.

У НАБУ також зазначають, що з початку спецоперації в квітні 2017 року задокументовано безліч інших фактів незаконної діяльності організованого злочинного угруповання у складі діючих і колишніх співробітників центрального апарату і територіальних підрозділів ДМСУ.

У зв'язку з цим у Бюро заявляють про наявність підстав вважати, що Ю.Луценко, санкціонуючи дії своїх підлеглих і співробітників СБУ проти детективів НАБУ, не був у повному обсязі обізнаний з деталями спецоперації і результатами негласних слідчих (розшукових) дій, і тому мають намір із ним зустрітися.

Також у НАБУ заявляють, що до зриву спецоперації під прикриттям призвело так і не надане їм право на автономне прослуховування. "НАБУ і САП неодноразово попереджали про ризики для оперативної роботи у зв'язку з відсутністю у НАБУ права на автономне прослуховування - тепер Бюро може лише використовувати ресурси СБУ на підставі постанови суду на прослуховування тієї чи іншої особи", - наголосили в прес-центрі.

Як повідомлялося, у ДМС України раніше поінформували, що агента НАБУ було затримано при спробі передання хабара першому заступнику голови ДМСУ Діні Пімаховій. "Протягом кількох місяців агент НАБУ, син колишнього народного депутата від Партії Регіонів Юрія Боярського, виконуючи незаконні вказівки окремих керівників НАБУ, неодноразово намагався спровокувати Д.Пімахову, пропонуючи великі суми хабарів за ухалення нею незаконних рішень щодо легалізації в Україні громадян В'єтнаму та Ірану, яких навіть не існувало в реальності", - заявили у відомстві.

За інформацією ДМС України, Д.Пімахова звернулася із заявою до правоохоронних органів про те, що їй намагаються передати хабар, після чого правоохоронці провели комплекс оперативно-розшукових заходів із документування злочинної групи. "У результаті при спробі передати першу частину хабара в розмірі $15 тис. агента НАБУ було затримано на місці скоєння злочину співробітниками СБУ. Злочинні дії агента НАБУ щодо провокування підкупу посадової особи підпадають під відповідальність, передбачену ст.370 Кримінального кодексу - "провокація підкупу", - заявили у відомстві.

За даними ДМС, у четвер, 30 листопада, о 10:00 за адресою: м. Київ, вул.Володимирська, 9, відбудеться брифінг Д.Пімахової.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА