12:59 01.12.2017

Порошенко підписав закон "маски-шоу стоп!", що обмежує тиск силовиків на бізнес

3 хв читати
Порошенко підписав закон "маски-шоу стоп!", що обмежує тиск силовиків на бізнес

Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений раніше парламентом закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування", який називають законом "маски-шоу стоп!".

"Як одразу в нашому середовищі? Дуже просто: про заборону "маски-шоу". Ми тоді використовували з вами таку термінологію і ми з вами це (розробили й ухвалили закон - ІФ) зробили. І я хотів би сьогодні у вашій присутності в цей урочистий момент підписати цей історичний документ", - сказав П.Порошенко під час зустрічі-діалогу бізнесу та влади у п'ятницю в Києві й підписав закон.

Як повідомлялося, 16 листопада Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування" (№7275) з техніко-юридичними правками. "За" цей законопроект проголосували 312 народних депутатів під час парламентського засідання в четвер.

Як зазначив під час обговорення голова комітету із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (фракція "Батьківщина") Андрій Кожем'якін, законопроект визначає відеофіксацію невід'ємною частиною здійснення обшуків. Парламентський комітет рекомендував прийняти законопроект за основу.

"Доки ми тут ухвалюємо цей закон, у країні відбуваються 15 обшуків. Щодня відбувається 250 обшуків бізнесу, а цього року ця цифра сягає вже 100 тисяч", - зазначив міністр юстиції Павло Петренко.

Згідно з текстом законопроекту, оприлюдненим на парламентському сайті, документ передбачає право заявника отримати витяг із Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) щодо його заяви або повідомлення про кримінальне правопорушення, а також встановлює обов'язок слідчого, прокурора надати такий витяг через 24 години з моменту внесення відомостей про правопорушення.

"Упроваджується правило, яке працює в багатьох європейських країнах: якщо під час обшуку не допустили адвоката, всі знайдені матеріали не можуть бути використані як докази", - зазначив під час обговорення законопроекту народний депутат Юрій Одарченко.

Законопроект також передбачає обов'язкову відеофіксацію обшуків і розгляду клопотань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих дій.

"При цьому відеозапис, забезпечений слідчим, прокурором, є невід'ємним доповненням до протоколу обшуку. Водночас передбачено право сторони захисту самостійно здійснювати відеофіксацію обшуку", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Відповідні поправки до Кримінального процесуального кодексу доповнюють перелік підстав для закриття кримінального провадження у разі наявності нескасованої постанови слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження щодо тієї ж дії.

"Сьогодні ми прибираємо це свавілля, коли правоохоронні органи виймають з архівів "скелети з шаф" і починають знову по колу пускати цю інформацію, щодо якої вже є рішення суду про закриття. Ми цим законом їм не дамо такої можливості", - сказав А.Кожем'якін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

США готують пакет озброєнь для України на $1 млрд

ВР має намір визначити Держспецзв'язку органом, що реалізує політику щодо забезпечення безпілотними системами та засобами РЕБ

Уряд виділив ще понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА