19:07 01.12.2017

"Укртрансгаз" заявляє про початок повноцінної роботи філії "Оператор ГТС України"

3 хв читати
"Укртрансгаз" заявляє про початок повноцінної роботи філії "Оператор ГТС України"

Створена у структурі ПАТ "Укртрансгаз" філія "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) розпочала свою роботу, що дає змогу говорити про завершення першого етапу анбандлінгу, повідомила прес-служба ПАТ.

"Наразі ОГТСУ - це повноцінний і єдиний центр прийняття рішень щодо управління українською газотранспортною системою. Ця філія є функціонально самодостатньою структурною одиницею із затвердженою організаційною структурою і штатним розписом, налічує 209 співробітників, уже обслуговує більше ніж 1000 договорів на транспортування газу в Україні та взаємодіє з іншими філіями "Укртрансгазу", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі уточнили, що правління УТГ також ухвалило рішення про передачу необхідних для забезпечення транспортування газу активів до ОГТСУ, що є необхідною та достатньою умовою для забезпечення транспортування газу територією України та подальшої сертифікації оператора ГТС відповідно до європейських норм.

"Сьогодні можна підтвердити, що нам вдалося виконати це складне та амбітне завдання. За перший місяць автономної роботи ОГТСУ опрацював процеси ефективного управління ГТС та забезпечив безперебійне транспортування газу європейським та українським споживачам. Це стало можливим завдяки спільній копіткій праці фахівців "Укртрансгазу", "Нафтогазу України" та консультаційної групи PwC", - наведено в повідомленні слова гендиректора філії Мирослава Химка.

Наступним етапом в процесі анбандлінгу має стати виділення оператора ГТС України в окрему юридичну особу поза корпоративним управлінням НАК "Нафтогазу України", яке стане можливим після оголошення Стокгольмським арбітражем остаточного рішення щодо транзитного контракту (очікується в лютому 2018 року). Паралельно проводитиметься трансфер оптимізованих процесів і засобів щодо експлуатації та технічної підтримки об'єктів газотранспортної системи від регіональних філій "Укртрансгазу".

За оперативними даними УТГ, у листопаді транзит газу через ГТС України становив 8,1 млрд куб. м, внутрішнє транспортування - 3,5 млрд куб. м, імпорт з ЄС - 1,3 млрд куб. м, внутрішній видобуток - 1,7 млрд куб. м, а відбір із ПСГ - 0,7 млрд куб. м.

У свою чергу головний комерційний директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко зазначив, що фахівці "УТГ" і PwC сформували уточнений перелік активів, необхідних для передачі новому оператору ГТС.

"(Перелік - ІФ) містить усі активи, необхідні для ефективної діяльності оператора ГТС, та не містить "токсичних активів", які є непрофільними, неприбутковими, розташовані на окупованих територіях та які пов’язані з судовими позовами на мільярди гривень. Зазначений перелік та аргументовану позицію компанії щодо складу майна, яке доречно передавати на першому етапі відокремлення, було направлено компанією на адресу Кабміну та Міненерговугілля", - написав він своїй сторінці у Facebook.

Ю.Вітренко нагадав, що новий оператор у подальшому має бути переданий під контроль Міністерства енергетики та вугільної промисловості, яке має підготувати ПАТ "Магістральні газопроводи України" для прийняття на баланс та управління активами ГТС, зокрема, зареєструвати результати закритого розміщення акцій компанії та провести роботу для ухвалення низки законодавчих і нормативних актів.

"Нафтогаз" налаштований на конструктивну співпрацю з урядом та парламентом щодо виконання цих дій і готовий надати необхідну для цього допомогу", - резюмував Ю.Вітренко.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" наприкінці вересня 2017 року прийняв рішення про створення філії "Укртрансгазу" з функціями оператора ГТС. Філія створюється для забезпечення виконання функцій оператора ГТС відповідно до плану реструктуризації НАК з метою відокремлення діяльності з транспортування та зберігання газу, затвердженої постановою Кабміну №496 від 1 липня 2016 року. Після повного юридичного відокремлення від "Нафтогазу" цей підрозділ зможе пройти сертифікацію оператора ГТС відповідно до вимог ЄС.

Нині бачення менеджменту "Нафтогазу України" та Кабміну розходяться, зокрема, в питанні доцільності включення підземних сховищ до переліку майна, що передається новому оператору ГТС.

У середині червня 2017 року Кабмін затвердив перелік і план передачі матеріальних активів газотранспортної системи від "Укртрансгазу" в ПАТ "Магістральні газопроводи України". За рішенням уряду, майно, що використовується нині "Укртрансгазом" для транспортування газу, має бути передане "МГУ" протягом 30 днів із моменту набуття чинності остаточним рішенням Стокгольмського арбітражу в спорі між "Нафтогазом України" і "Газпромом" щодо транзитного контракту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА