09:02 02.12.2017

США мають намір визнати Єрусалим столицею Ізраїлю

2 хв читати
США мають намір визнати Єрусалим столицею Ізраїлю

Президент США Дональд Трамп повинен оголосити про те, що США визнають Єрусалим столицею Ізраїлю у вівторок, 5 грудня. Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на офіційних осіб США, обізнаних з ситуацією й іноземних дипломатів.

За словами джерел, Трамп спробує "пом'якшити" майбутню заяву, вказавши тільки Західний Єрусалим як столицю Ізраїлю. Однак, за словами співрозмовників телеканалу, Трамп поки не прийняв остаточного рішення з цього приводу. "Президент завжди говорив, що це питання "коли", а не "якщо". Він все ще розглядає всі варіанти, тому нам поки нічого оголошувати", - заявив телеканалу представник Білого дому.

У січні 2017 року, після обрання Трампа на пост президента США, стало відомо, що американський уряд перебуває "на ранніх стадіях" переговорів про перенесення посольства Штатів в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалиму. "Ми знаходимося на початковому етапі обговорення цієї теми", - заявляв тодішній прес-секретар президента США Шон Спайсер.

Перенесення американського посольства до Єрусалиму було однією з передвиборних обіцянок Трампа. Тоді він заявляв, що готовий підтримувати близькі стосунки з ізраїльською стороною. Крім того, Трамп обіцяв змінити ситуацію в ООН після своєї інавгурації. Ця обіцянка стала відповідною реакцією на рішення США не накладати вето на резолюцію Радбезу ООН, згідно з якою Ізраїлю заборонено будувати нові поселення на територіях Палестини.

Ізраїль захопив Східний Єрусалим під час Шестиденної війни в 1967 році. При битві за Старе місто Єрусалиму війська Ізраїлю взяли під контроль Храмову гору і Стіну Плачу. У Старому місті розташовані єврейський, мусульманський, християнський і вірменський квартали.

Де-юре Ізраїль контролює весь Єрусалим. Палестина наполягає на тому, щоб Східний Єрусалим став їх столицею, Ізраїль домагається неподільності міста. Відповідно до міжнародних норм Тель-Авів вважається столицею Ізраїлю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

СБУ й ГУР атакували військово-логістичні об'єкти в Севастополі, Туапсе й Новоросійську - джерело

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА