12:09 02.12.2017

Службу судової охорони буде створено в 2018 році

3 хв читати
Службу судової охорони буде створено в 2018 році

Голова Державної судової адміністрації (ДСА) Зеновій Холоднюк очікує, що Службу судової охорони буде створено в 2018 році, а до кінця поточного року призначать начальника цієї Служби.

"Трагедія, що сталася в Нікопольському суді, – це дуже неприємна історія. Такого в історії правосуддя України ще не було. Цей суд перебував під охороною Національної поліції, в ньому була встановлена рамка з металодетектором. Людина зі зброєю взагалі не мала потрапити в будівлю суду. Як таке могло статися, яким чином було пронесено в суд гранати, поки що до кінця не зрозуміло", – розповів З.Холоднюк в інтерв'ю "Судово-юридичній газеті".

Він припустив, що, можливо, рамка металошукача не була включена або з якихось причин не спрацювала, конвой у залі судових засідань теж виявився не готовим до позаштатної ситуації.

За словами З.Холоднюка, питання з професійною охороною будівель судів нарешті має вирішитися в 2018 році. Але до моменту створення Служби судової охорони, за словами голови ДСА, охорону судів має здійснювати Національна поліція і Національна гвардія.

"У 2018 році повинна бути створена Служба судової охорони. Гроші на її створення і роботу є — близько 1 млрд грн. Наступного року розпочнеться набір співробітників судової Служби охорони, яка поступово замінюватиме в судах поліцію і Національну гвардію. Зараз вже зареєстровано статут Служби, зареєстровано відповідну юридичну особу, вже цього року буде призначено начальника Служби судової охорони", — зазначив З.Холоднюк.

Також він додав, що після трагедії в Нікополі в усіх судах відбудеться перевірка роботи рамок з металодетекторами. А там, де таких рамок немає або вони несправні, їх буде встановлено або замінено.

Як повідомлялося, 30 листопада в Нікопольському суді (Дніпропетровська обл.) під час засідання батько постраждалого витягнув дві гранати і підірвав їх. Від вибуху він загинув сам, крім того, осколкових поранень зазнали семеро людей.

Упродовж дня кількість поранених від вибуху двох гранат в Нікопольському міськсуді збільшилася до 10 осіб,

Після цього інциденту голова Ради суддів України, суддя Верховного суду Валентина Симоненко у зв'язку з вибухом у Нікопольському суді закликала органи влади негайно вирішити питання з охороною судів.

"У зв'язку з вибухом у Нікопольському суді ще раз наголошую і звертаюся до всіх уповноважених державних органів влади негайно вирішити питання з охороною судів. Рада суддів України протягом останніх років неодноразово звертала увагу на неприпустимість неналежного здійснення охорони судів, оскільки її відсутність призводить до вільного доступу до приміщень судів осіб, які перешкоджають роботі судів, суддів, працівників апарату судів, становлять загрозу для учасників процесу і відвідувачів, ми навіть рекомендували суддям, у разі виникнення небезпеки, припиняти роботу суду", – йдеться в розміщеній у четвер на сайті Ради суддів України заяві В.Симоненко.

В.Симоненком наголосила, що подія в Нікопольському суді стала закономірним наслідком як відсутності такого реагування, так і безвідповідального ставлення до проблем судової влади, вирішення яких неможливе без консолідованих зусиль усіх зацікавлених та відповідальних структур.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА