18:26 02.12.2017

Суд заарештував власника Житомирської кондитерської фабрики

5 хв читати
Суд заарештував власника Житомирської кондитерської фабрики

Печерський районний суд Києва заарештував бізнесмена, власника Житомирської кондитерської фабрики Ігоря Бойка на два місяці з альтернативою застави, повідомив його партнер Денис Долинський в ефірі телеканалу "112.Україна".

Д.Долинський також повідомив, що конвоїри побили підозрюваного в залі суду.

"Його вчора незаконно затримала поліція в залі суду. Його дуже сильно побили, розбили йому обличчя, голову. Це все було зроблено на замовлення депутата С.Пашинського, міністра юстиції П.Петренка, за допомогою А.Авакова, які шантажують Ігоря Бойка, щоб він забрав із міжнародного арбітражу позов, з яким він звернувся, щоб засудити Україну за експропріацію його бізнесу, який коштує понад 100 млн дол. Вони вимагають, щоб він забрав цей позов з міжнародного арбітражу в Гаазі, і тоді він отримає свободу", – розповів Д.Долинський.

За його словами, І.Бойка відмовилися приймати в СІЗО, оскільки той був сильно побитий. Наразі український бізнесмен перебуває в лікарні. Його партнер наголосив, що про цей інцидент вже відомо в посольстві США в Україні. Планується, що сьогодні І.Бойка відвідають співробітники американського посольства, оскільки той є громадянином США і членом Республіканської партії.

У свою чергу прес-служба підприємця повідомила, що І.Бойко оголосив голодування на знак протесту проти незаконного арешту і побиття. "Він вимагає від суду, прокуратури та поліції припинити порушувати його процесуальні права і дати можливість захищати себе відповідно до закону. Сьогодні до нього будуть намагатися потрапити співробітники консульства США", – йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією, після оголошення рішення, яким суд заарештував І.Бойка на два місяці конвоїри відвезли його в СІЗО, однак адвокати не були допущені до підзахисного.

"У Печерському управлінні поліції не могли пояснити адвокатам Бойка, де перебуває їхній підзахисний. Пенітенціарна служба повідомила, що не прийняла доставленого Бойка в Лук'янівське СІЗО, оскільки він мав явні сліди побиття", – пише прес-служба.

За інформацією прес-служби підприємця, тільки ближче до опівночі стало відомо, що Бойко перебуває у лікарні. "Поліцейські, які його конвоювали, намагалися домовитися з черговим лікарем, щоб той не фіксував сліди побиття і стан бізнесмена. Спецназівці зі зброєю оточили заарештованого і довгий час не давали доступу адвокатам та перешкоджали роботі журналістів", – зазначено в повідомленні.

У свою чергу директор департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко підтвердив, що в п'ятницю, 1 грудня, суд обрав І.Бойку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою застави у 49 млн грн, після чого підозрюваний був етапований до СІЗО.

"Але дорогою у нього на обличчі з'явилося невелике, але видиме пошкодження. Первинне опитування поліцейських, які конвоювали його, засвідчило, що вони не застосовували насильства до цього підозрюваного. Обов'язково буде проведено службову перевірку з цього приводу", – сказав А.Шевченко в ефірі телеканалу "112.Україна".

Він повідомив, що зараз І.Бойко перебуває в лікарні швидкої допомоги і з ним працюють лікарі.

"Є одне видиме тілесне ушкодження у нього на обличчі, і треба провести перевірку, отримати висновок лікарів, від чого воно з'явилося. Конвой говорить, що він був один в автомобілі і силу до нього не застосовували", – уточнив А.Шевченко.

Водночас він припустив, що враховуючи провокаційну поведінку підозрюваного під час судового розгляду, це тілесне ушкодження могло бути спровоковане самим підозрюваним для того, щоб "продовжити провокування конфліктів, як він це робив під час судового розгляду".

Директор департаменту комунікації МВС зазначив, що у 2010 році цей підозрюваний – громадянин США і одночасно РФ – шляхом рейдерських дій заволодів майном фабрики, позбавивши права власності свого партнера – теж громадянина США.

"Саме за ці діяння його зараз і притягнуто до кримінальної відповідальності... Дивно, що вони обрали такий провокаційний стиль. Замість того, щоб захищатися об'єктивно в суді, постійно провокують конфлікт. Але це теж їхнє право", – сказав А.Шевченко.

Щодо заяви І.Бойка про причетність до його затримання С.Пашинського та П.Павленка, А.Шевченко заявив: "Можу прокоментувати тільки як спробу його особисто і його невеликої групи підтримки уникнути відповідальності, перекладаючи її на високопоставлених чиновників, і спробу виставити себе в ролі жертви... Суд усе вирішить", – сказав А.Шевченко, зазначивши, що про підозру цьому громадянину, було повідомлено ще 8 листопада цього року.

Кондитерську фабрику в Житомирі було засновано в 1944 році. Раніше виробництво входило в трійку лідерів ринку, займаючи перше місце за показниками експорту продукції в 36 країнах. Загальна виробнича потужність фабрики становила 80 тис. тонн продукції на рік.

Протистояння між сторонами конфлікту – власником ЗАТ "Житомирські ласощі" Юрієм Лещинським і власником товариства з додатковою відповідальністю (ТДВ) "Житомирська кондитерська фабрика ("ЖЛ") Ігорем Бойком – за право власності на фабрику загострилося в 2015 році, коли акціонери ЗАТ "Житомирські ласощі" заявили про неможливість потрапити на фабрику. Свої права на неї вони підтвердили постановою Вищого адміністративного суду України від 23 грудня 2015 року.

Водночас у "ЖЛ" заявили, що "Житомирським ласощам" належить тільки старе обладнання і "можливість випускати невідому продукцію". Всі бренди, зокрема ТМ "Житомирські ласощі", зареєстровані на І.Бойка. Нові бренди – Zhytomir Sweets – належать Торговому дому І.Бойка.

У ТДВ "ЖЛ" звинуватили нардепа Сергія Пашинського і його компаньйона Сергія Тищенка у рейдерському захопленні. Пізніше С.Пашинський висловився в підтримку Ю.Лещинського, заявивши, що вважає його швейцарську Delta Capital законним акціонером ЗАТ "Житомирські ласощі".

І.Бойко на початку 2017 року подав позов у Міжнародний арбітражний суд у Гаазі проти держави Україна.

Раніше директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник оцінив вартість фабрики у 2 млрд грн.

8 серпня головне слідче управління Національної поліції України завершило досудове розслідування кримінального провадження за підозрою колишнього голови правління Житомирської кондитерської фабрики в незаконному продажі 5,3 млн акцій інвестора на 2,5 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА