21:35 05.12.2017

Поховання більшовика Руднєва в Харкові виявилося фейком

2 хв читати
Поховання більшовика Руднєва в Харкові виявилося фейком

У Харкові під час шурфування ґрунту на площі Героїв Небесної сотні на місці ймовірного поховання більшовика, учасника громадянської війни та встановлення радянської влади в Харкові Миколи Руднєва його останків не виявили, повідомив директор департаменту у справах інформації та зв'язків із громадськістю Харківської міської ради Юрій Сидоренко.

"Сьогодні було проведено роботи на місці ймовірного поховання Руднєва з метою зрозуміти, чи є там хоч якісь останки. Роботи були проведені на глибині до 2,5 (метрів - ІФ). Цього достатньо, щоб зрозуміти, є останки чи ні. Жодних останків, окрім будівельного сміття, там не виявилось", - сказав Ю.Сидоренко на брифінгу в Харкові у вівторок.

За його словами, могильну плиту з місця неправдивого поховання приберуть, але що з нею зроблять (утилізують чи ні), ще не вирішено.

За підсумками проведених робіт буде складено акт, який направлять до Міністерства культури України, щоб змінити статус місця.

У пошукових роботах взяли участь представники Спеціалізованого приватного підприємства "Військові меморіали "Схід", Харківського обласного науково-методичного центру охорони культурної спадщини, Слобідської археологічної служби, департаменту комунального господарства, відділу з питань топонімії та історико-культурного середовища міської ради, СКП "Харківзеленбуд".

Як повідомлялося, громадська організація "Східний корпус" ініціювала перепоховання праху М.Руднєва.

"У зв'язку з процесами декомунізації, які відбуваються в країні, ми як представники патріотичної громадськості м. Харкова обурені й вважаємо недоцільним факт розміщення могили радянського революціонера Миколи Руднєва на пл. Героїв Небесної сотні. Виходячи з вищевикладеного, просимо вас посприяти в перепохованні праху Миколи Руднєва на будь-якому іншому кладовищі міста", - йдеться у зверненні лідера "Східного корпусу" Олега Ширяєва до міського голові Харкова Геннадія Кернеса.

У серпні 2016 року директор КП "Ритуал" Євген Журавльов заявив, що з огляду на санітарні норми перепоховання доцільніше здійснювати взимку.

За словами першого заступника міського голови Харкова Ігоря Терехова, останки М.Руднєва передбачалося перепоховати на одному з міських кладовищ.

У жовтні 1918 року М.Руднєва було поховано в Царицині, проте в лютому 1919 року його начебто перепоховали в Харкові на площі, якій пізніше присвоїли його ім'я.

У квітні 2015 року невідомі знесли пам'ятник М.Руднєву, встановлений на однойменній площі в Харкові, а 20 листопада цього ж року Харківська міськрада у рамках виконання закону про декомунізацію за пропозицією Харківської обладміністрації перейменувала площу Руднєва на площу Героїв Небесної сотні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА