14:36 08.12.2017

Російський генерал-полковник є ключовим фігурантом справи про збитий над Донбасом MH17

6 хв читати
Російський генерал-полковник є ключовим фігурантом справи про збитий над Донбасом MH17

Під час спільного розслідування міжнародної команди журналістів-розслідувачів Bellingcat та інтернет-видання The Insider вдалося встановити особу ключового фігуранта, розшукуваного Спільною слідчою групою (ССГ) у справі про збитий малайзійський "Боїнг" MH17, яким виявився головний інспектор Центрального військового округу Росії генерал-полковник Микола Ткачов.

"Те, що голос розшукуваної слідством особи ідентичний голосу генерала Ткачова, підтвердили два незалежні експертизи. Сам Ткачов заперечує, що був в Україні", - йдеться в російській версії матеріалу, оприлюдненій у п'ятницю на сайті The Insider.

Розслідувачі зазначають, що 28 вересня 2016 року очолювана Нідерландами Спільна слідча група, що розслідує справу про збитий "Боїнг", оприлюднила заклик до свідків про сприяння в упізнанні людей, підозрюваних у причетності до знищення авіалайнера. Один із них мав позивний "Дельфін", а в перехоплених телефонних розмовах, що додавалися до заклику ССГ, до нього зверталися "Миколо Федоровичу". Інший був відомий як "Оріон" (та Андрій Іванович).

"ССГ не уточнює, яку конкретно роль ці люди відіграли в трагедії, але зараховує їх до ключових фігурантів цієї справи. Тепер, через рік після заклику ССГ, ми можемо з упевненістю сказати, що під позивним ховався не хто інший, як генерал-полковник Микола Федорович Ткачов, головний інспектор Центрального військового округу Росії", - стверджують розслідувачі.

В оприлюдненому матеріалі наводиться низка аргументів, на основі яких журналісти-розслідувачі дійшли до деанонімізації "Дельфіна" як М.Ткачова та його ролі в подіях, що сталися в 2014 році на Донбасі, попри те, що в перехопленому записі до "Дельфіна" звертаються "Миколо Федоровичу", не називаючи його прізвища.

Так, пишуть розслідувачі, зібрані ними дані вказують на те, що "Дельфіна" слід шукати серед російських генералів, і лише один зі знайдених Bellingcat та The Insider у відкритому доступі нині живих російських військових був одночасно і генералом, і Миколою Федоровичем — генерал-полковник Микола Федорович Ткачов".

Як підтвердження того, що голос "Дельфіна" з перехопленого запису дійсно належить М.Ткачову, в оприлюдненій інформації наведено висновки експертиз Національного центру медіакриміналістики в Університеті Колорадо та литовської експертизи.

Так, експертиза Університету Колорадо ґрунтується на порівнянні голосів на основі стандартного аналізу коефіцієнта ймовірності (Likelihood Ratio — LR). У їхньому аналізі порівнювалися характеристики голосу і фонеми двох наборів зразків: зразок А містив п'ять сегментів розмови, оприлюднених JIT у вересні 2016 року, а в прикладі B — дві розмови, проведені The Insider під час інтерв'ю з генералом-полковником М.Ткачовим у жовтні та листопаді 2017 р.

"Імовірність того, що спікер "Дельфін" — це та сама людина, що і спікер в аудіозаписі "call 13-11-46 OUT 8***.aac" (назва файлу аудіозапису першої телефонної розмови між Ткачовим і The Insider), у 428 разів вища за те, що "Дельфін" — це інша людина. Аналіз підтверджує гіпотезу про те, що спікер "Дельфін" — це та сама людина, що й спікер в аудіозаписі "call 13-11-46 OUT 8***.aac", — йдеться в наведеному узагальненому висновку університету.

У цьому конкретному випадку, заявляють журналісти-розслідувачі, це означає таке: "Ймовірність того, що голос "Дельфіна" є голосом генерала Ткачова, в 428 разів вища, ніж те, що це голос випадково вибраного російського чоловіка. Еталонна група "російські чоловіки" заснована на репрезентативній групі із 42 різних спікерів (за мінімальної рекомендованої вибірки із 30 спікерів)".

Водночас Литовський центр судової експертизи здійснив аналіз щодо кожної розмови "Дельфіна" окремо, щоб зіставити їх із двома телефонними розмовами The Insider із М.Ткачовим. Група досвідчених експертів, що здійснювали аналіз, "порівняла особливості мови та голосу X" (тобто чотири фрагменти голосу "Дельфіна" в перехоплених розмовах) та Y (тобто генерала Ткачова в його двох розмовах з The Insider). Із чотирьох фрагментів голосу "Дельфіна" два отримали оцінку "ймовірний збіг" і два "збіг із високим ступенем імовірності".

"Висновки обох голосових експертиз вказують на те, що "Дельфін" і генерал Ткачов із дуже високим ступенем імовірності є тією самою особою. Якщо ж врахувати ще низку чинників, які експертиза не брала до уваги (ім'я Микола Федорович, високе військове звання, низка інших дрібніших деталей, що збігаються, — як-от музика замість гудка на телефоні), то все це разом робить можливість помилки статистично абсолютно неймовірною. Іншими словами, можна з повною упевненістю стверджувати, що "Дельфін" — це генерал-полковник Микола Федорович Ткачов", — переконані розслідувачі.

При цьому автори публікації додають, що "конкретну роль Ткачова у військових діях на території України та, зокрема, в аварії "Боїнга" ще слід визначити, але біографія генерала та свідчення свідків вказують, що, як і в Сирії, він діяв не як приватна особа".

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 людей, усі вони загинули.

Створена міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори та представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії, а також представники Євроюсту, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи.

"Група JIT дійшла висновку, що авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки BUK-TELAR із сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідну вогневу установку BUK-TELAR було доставлено в Україну з Російської Федерації. А після того, як її було використано для атаки на авіалайнер рейсу МН17, її знову повернули на територію РФ", - наголошується в документі.

У середині листопада 2016 року міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай (Liow Tiong Lai) заявив, що вже ідентифіковано імена 100 підозрюваних, причетних до трагедії з "Боїнгом", і їх буде названо до початку 2018 року.

Представники країн, що співпрацюють у розслідуванні цієї аварії, - Нідерландів, Австралії, Малайзії, України і Бельгії - 5 липня 2017 року ухвалили рішення, що справи підозрюваних у справі про аварію рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" на Донбасі розглядатимуть у Нідерландах у рамках нідерландського законодавства.

Раніше команда журналістів-розслідувачів Bellingcat ідентифікувала установку "БУК", з якої було збито літак рейсу МН17 як "БУК 332" російської 53-ї зенітно-ракетної бригади. В оприлюдненій Bellingcat доповіді наголошується, що за наводкою одного з користувачів Twitter вдалося виявити фотографію, на якій видно маркування негабаритного вантажу на "БУК 332", зроблену до його транспортування в колоні в червні 2014 року.

Bellingcat зазначає, що цей фотоальбом механіка було завантажено в лютому 2015 року, проте в ньому не зазначено ні імені механіка, ні інформації, де і коли були зроблені фотографії. "Bellingcat вдалося встановити особу механіка і виявити кілька його сторінок у соціальних мережах. На одній із цих сторінок розміщено фотографію "БУК 332" а на іншій - дві фотографії, також з альбому 2015 року", - наголошується у звіті.

Розслідувачі роблять висновок, що ця фотографія "ймовірно була зроблена в 2013 році, хоча існує невелика ймовірність того, що її було зроблено навесні 2014". Згідно з доповіддю Bellingcat, зенітно-ракетна установка "БУК", з якої збили "Боїнг", була доправлена на територію України з Росії. Місце запуску ракети - сел. Первомайське, що перебуває під контролем проросійських бойовиків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА