08:05 12.12.2017

Мін'юст планував до 19 грудня подати позов до ЄСПЛ проти "Роснефті", але обшук НАБУ ставить це під загрозу

3 хв читати
Мін'юст планував до 19 грудня подати позов до ЄСПЛ проти "Роснефті", але обшук НАБУ ставить це під загрозу

Міністр юстиції України Павло Петренко заявляє, що міністерство планувало подати до 19 грудня позов до Європейського суду з прав людини проти "Роснефті", щодо заподіяння шкоди українській державі, але така ініціатива під загрозою через проведений 8 грудня обшук Національним антикорупційним бюро України (НАБУ).

"Міністерство юстиції та офіс уповноваженого готували позов проти російської компанії "Роснефть" на 700 млн грн збитків, заподіяних державі Україна незаконним захопленням майна цією компанією та її афілійованими структурами в Україні... Таким приписом ставляться під загрозу наші справи проти Росії, йдеться про те, що таким приписом судді вилучити документи необхідно до 15 грудня, а ми планували подати позов проти "Роснефті" до 19 грудня, фактично підривається можливість позову проти російської компанії", - сказав він в ефірі ICTV в понеділок увечері.

П.Петренко розповів, що обшук проводився в офісі урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ, де зберігаються матеріали щодо позовів України проти Росії, на які самими ЄСПЛ накладено гриф "секретно".

"Серед величезної кількості пунктів того, що суддя хоче вилучити з цього офісу, є один пункт: витяг оригіналів документів, а саме, заяв і матеріалів справ, що перебувають на розгляді в ЄСПЛ, де однією зі сторін виступала держава Україна за період з 1 січня 2013 року і до нині ", - поінформував міністр.

При цьому він додав, що розпорядження про вилучення документів наразі перебувають у Мін'юсті на виконанні.

Раніше в опублікованому на початку грудня інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" П.Петренко повідомив, що Мін'юст України має намір у судовому порядку стягнути з російських власників Лисичанського нафтопереробного заводу (НПЗ) майже 1 млрд грн які регрес за програним в ЄСПЛ позовом компанії "Агрокомплекс". "У найближчий тиждень в українському суді буде великий позов України до компанії з власниками з РФ про стягнення в регресному порядку майже 1 млрд грн", - сказав він.

П.Петренко нагадав, що йдеться про події середини 90-х років - початку 2000-х років, коли через судову систему і вплив на неї органів виконавчої влади було відібрано великий масив об'єктів, зокрема нафтопереробний завод, після чого постраждала компанія судилася понад 10 років в ЄСПЛ і виграла суперечку в України.

"Ми рік готували доказову базу, і йдемо з регресом до тієї компанії, яка зараз володіє частиною експропрійованих об'єктів. З'ясувалося, що цією компанію управляють росіяни", - резюмував П.Петренко.

Міністр не уточнив, до якої саме компанії буде подано позов, хоча в інтерв'ю виданню "Деловая столица" від 20 листопада міністр називав відповідачем "Роснефть". "Якщо нові господарі отримали майно, яке за рішенням ЄСПЛ було незаконно виведено з власності потерпілої компанії, і наша держава заплатила "Агрокомплексу" компенсацію, то "Роснефть" має тепер відшкодувати Україні ці гроші", - сказав тоді глава Мін'юсту.

Як повідомлялося, наприкінці 2016 року Антимонопольний комітет України погодив компанії Glusco Energy SA (Швейцарія) придбання понад 50% акцій Rosneft Management Company Ltd і Fargrade Ltd (обидві - Кіпр), на які були оформлені ПрАТ "Лінік" (Лисичанський НПЗ, Луганська обл.) і мережа автозаправних станцій компанії "Роснефть" (РФ) в Україні.

За даними в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), на кінець третього кварталу цього року власником "Лініка" все ще залишалася Rosneft Management Company Limited.

ЄСПЛ визнав у 2011 році компанію "Агрокомплекс" постраждалою в судовому процесі за прострочені борги проти Лисичанського НПЗ, а через два роки постановив виплатити "Агрокомплексу" EUR27 млн справедливої компенсації, які і були перераховані у відведений судом дворічний термін.

У письмовому рішенні ЄСПЛ зазначалося, що "Агрокомплекс" проводила з російськими компаніями бартерні операції з обміну української харчової сировини на російську сиру нафту для подальшого продажу готових нафтопродуктів. Справа стосувалася процедури банкрутства періоду 1996-2004 рр., ініційованої заявником проти найбільшого нафтопереробного заводу в Україні в спробі відновити прострочені заборгованості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА