15:55 12.12.2017

Hyundai Corp. і деякі українські банки постраждали від шахрайської схеми на $30 млн

3 хв читати
Hyundai Corp. і деякі українські банки постраждали від шахрайської схеми на $30 млн

Міжнародна компанія Hyundai Corporation, Укрсоцбанк і низка українських банків постраждали від шахрайської схеми, що її реалізує ТОВ "Компанія Рона" (Івано-Франківськ), загальні збитки оцінюються приблизно в $30 млн, повідомляється в спільному прес-релізі Укрсоцбанку і Hyundai Corporation.

"Зокрема, завдано шкоди міжнародній компанії Hyundai Corporation на суми $6,6 млн і EUR1,2 млн, ПАТ "Укрсоцбанк" на суму $6 млн. Також постраждали державні та комерційні банки на загальну суму $11 млн і 110 млн грн", - ідеться в повідомленні.

Згідно з ним, співзасновники ТОВ "Компанія Рона" - Роман Семотюк, Роман Литвинець та інші особи - шахрайським шляхом за підробленими документами отримували кредити у фінансових установах на значні суми. Суть шахрайської схеми полягала в тому, що компанія "Рона" оформлювала кредити та міжнародні контракти на постачання товару, а поручителями за кредитами ставали компанії, які надавали під заставу об'єкти нерухомості, що існували лише "на папері" й були зареєстровані в державному реєстрі нерухомості на підставі підроблених документів. Під час виїзду співробітників банку на огляд застави шахраї розміщували табличку з потрібною адресою застави. Оціночна компанія "Нексія ДК. Оціночні послуги" в особі директора Євгена Лупака здійснювала оцінку об'єктів і надавала недостовірні дані замовникам.

Згідно з повідомленням, прокуратура Івано-Франківської області відкрила близько 20 кримінальних справ за фактом підробки документів, а також завдання збитків в особливо великих розмірах проти співзасновника ТОВ "Компанія Рона" Р.Семотюка, а також керівників підприємств-поручителів, які надавали неіснуючі об'єкти під заставу. В жовтні 2017 року Р.Семотюку було вручено повідомлення про підозру й обрано запобіжний захід - домашній арешт.

Як наголошується в прес-релізі, шахрайські дії компанії "Рона", спрямовані проти міжнародної компанії Hyundai Corporation і банків, а також відсутність своєчасної та адекватної реакції з боку правоохоронних органів значно погіршують інвестиційну привабливість України.

"Сьогодні вкрай важливо продемонструвати реальні кроки щодо захисту інвесторів і прогрес у реалізації реформи правоохоронного сектора для об'єктивного та оперативного розслідування цієї ситуації, зокрема пошук і накладення арешту на активи посадових осіб і бенефіціарів ТОВ "Компанія Рона" та інших компаній, що беруть участь у шахрайській схемі. Також важливо розслідувати не лише дії, вчинені посадовими особами, бенефіціарами ТОВ "Компанія Рона" і пов'язаними з ними підприємствами, а й дії співробітників Служби державної реєстрації України та суддів Івано-Франківського міського суду, що беруть участь у реалізації цієї шахрайської схеми", йдеться в повідомленні.

Як повідомив на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок виконувач обов'язків голови правління Укрсоцбанку Ростислав Матяш, від шахрайської схеми, крім Hyundai Corporation, постраждали чотири банки, зокрема й Укрсоцбанк, який видав компанії "Рона" кредит на суму $6 млн у 2014 році під заставу нерухомості. Після того, як банк почав працювати з цим кредитом як із проблемним боргом, з'ясувалося, що об'єкта нерухомості не існує. Банк подав заяву до правоохоронних органів і очікує якнайшвидшого об'єктивного розгляду цієї справи, сказав банкір.

Віце-президент, голова юридичного департаменту Hyundai Corporation Йо Енг-Чан (Yeo Young-Chan) повідомив на прес-конференції, що Hyundai Corporation почала постачати компанії "Рона" полімерну сировину в 2013 році. У 2015 році компанії "Рона", маючи заборгованість перед Hyundai Corporation близько $5 млн, отримала товарний кредит на суму близько $3 млн. Кошти не було повернуто, й у березні поточного року Hyundai Corporation звернулася до правоохоронних органів в Івано-Франківську, проте розслідування не проводилося - шахраї спокійно ходили містом. У серпні Hyundai Corporation за підтримки посла Кореї в Україні ініціювала зустріч із генеральним прокурором України, на якій просила забезпечити об'єктивне розслідування справи, зокрема шляхом її передання до головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, що і відбулося кілька тижнів тому.

"Таке масштабне шахрайство не могла організувати лише компанія "Рона"... Справедливе розслідування є дуже важливим чинником для повернення Hyundai Corporation інвестицій в Україні", - наголосив Й.Енг-Чан.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА