20:43 12.12.2017

Зниження норм допустимого електромагнітного випромінювання гальмує впровадження нових технологій

3 хв читати
Зниження норм допустимого електромагнітного випромінювання гальмує впровадження нових технологій

Спроби скасувати дію наказу Міністерства охорони здоров'я, яким збільшувалися норми допустимого електромагнітного випромінювання з 2,5 мкВт/кв. см до 10 мкВт/кв. см і скасовувалися санітарні паспорти на базові станції України, гальмують впровадження нових технологій в Україні, вважають провідні українські мобільні оператори - "Київстар", "Vodafone Україна" та lifecell.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" директор із корпоративного управління та контролю "Vodafone Україна" Олег Проживальський заявив, що компанію дивує таке рішення суду, оскільки воно повністю розходиться з діями уряду та позицією держави зі стратегічного для України питання - розвитку 4G.

"У той час, як держава зробила необхідні кроки для впровадження 4G в Україні, - вже оголошено дату проведення тендера, визначено частотний діапазон для розгортання мережі нового покоління, - подібні рішення повністю блокують можливість будівництва мереж", - зазначив він.

У свою чергу президент "Київстару" Петро Чернишов наголосив, що в Україні діють найжорсткіші у світі санітарно-гігієнічні норми і вимоги до обладнання базових станцій — 2,5 мкВт/кв. см, при тому, що в країнах Скандинавії — 100 мкВт/кв. см, а в США, Японії та Канаді — 1000 мкВт/кв см.

На думку П.Чернишова, постійне зростання трафіку потребує дедалі більшого обсягу енергії електромагнітних хвиль для його передачі користувачам мобільних послуг зв'язку. При цьому що "слабкішими" є базові станції, то більша їх кількість потрібна для "покриття" тієї самої території. За його словами, застарілі санітарні норми сильно загальмовують повноцінне розгортання 3G і будівництво адекватного покриття для 4G.

"Уже доведено, що радіохвилі від базових станцій не шкодять здоров'ю. Підтвердження - звіт Всесвітньої організації охорони здоров'я, де зазначено, що радіохвилі базових станцій за своєю природою - це електромагнітні поля, які, на відміну від іонізуючої радіації (гамма-промені, рентгенівське випромінювання), не викликають у людському організмі порушень хімічних зв'язків. Але чомусь ВООЗ - не достатньо авторитетна організація для Інституту громадського здоров'я. І вони гальмують своїми позовами впровадження нових технологій", - сказав П.Чернишов.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі компанії lifeсell, "призупинення дії наказу №266 викликає надзвичайне занепокоєння, оскільки свідчить про неготовність держави зменшувати тиск на сферу господарювання, стимулювати залучення інвесторів, а також відкидає телекомунікаційну галузь на кілька років назад".

lifecell наголошує, що призупинений судом наказ МОЗ був прийнятий як частина дерегуляції господарської діяльності у сфері телекомунікацій, оскільки оператори давно привертали увагу громадськості й органів влади до надмірної зарегульованості своєї сфери діяльності, що примушує Україну відставати в розвитку технологій від країн Європи на кілька десятків років.

Як повідомлялося, 7 грудня Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу громадської організації "Інститут громадського здоров'я" і призупинив до вирішення справи в суді дію наказу Міністерства охорони здоров'я, яким збільшувалися норми допустимого електромагнітного випромінювання з 2,5 мкВт/кв. см до 10 мкВт/кв. см і скасовувалися санітарні паспорти на базові станції України.

У травні МОЗ України підписало наказ про внесення змін до санітарних норм і правил захисту населення від дії електромагнітних випромінювань, що дасть змогу мобільним операторам зменшити інвестиції на побудову сучасних мереж і скоротити кількість дозвільних документів під час впровадження технології мобільного зв'язку четвертого покоління (4G, LTE).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА