19:46 18.12.2017

ІСД офіційно заявляє про втрату контролю над Алчевським меткомбінатом, "Алчевськкокс" і ПАТ "Екоенергія" на НКТ

4 хв читати
ІСД офіційно заявляє про втрату контролю над Алчевським меткомбінатом, "Алчевськкокс" і ПАТ "Екоенергія" на НКТ

Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) офіційно заявила про фактичну втрату ефективного управлінського контролю над виробничими активами (промисловими майданчиками та офісними приміщеннями в місті Алчевськ Луганської області) - ПАТ "Алчевський металургійний комбінат", ПАТ "Алчевський коксохімічний завод" і ПАТ "Екоенергія", які в сукупності становлять значну частину бізнесу групи ІСД, і над офісними приміщеннями.

Як повідомляється в офіційній заяві "ІСД", переданій агентству "Інтерфакс-Україна", а також державним органам і громадянам України, засобам масової інформації, фінансовим та торговельним кредиторам, діловим партнерам групи компаній "ІСД" у понеділок увечері, корпорація "ІСД", "діючи в інтересах і від імені своїх дочірніх компаній ПАТ "Алчевський меткомбінат", ПАТ "Алчевський коксохімічний завод" та ПрАТ "Екоенергія", змушена зробити таку заяву":

"Протягом останніх кількох місяців менеджмент ПАТ "Алчевський металургійний комбінат", ПАТ "Алчевський коксохімічний завод", ПАТ "Екоенергія" і корпорації "ІСД" робили все можливе для того, щоб зберегти ефективний управлінський контроль над промисловим майданчиком, на якому перебувають виробничі активи зазначених підприємств у місті Алчевську Луганської області. На наш превеликий жаль, сьогодні ми змушені констатувати той факт, що де-факто менеджмент і акціонери корпорації "ІСД" втратили ефективний управлінський контроль над алчевськими виробничими активами і офісними приміщеннями", - наголошується в заяві.

При цьому констатується, що "ІСД" у попередніх публічних зверненнях вже неодноразово констатував, що робота промислових підприємств корпорації може здійснюватися виключно в правовому полі України і з дотриманням всіх вимог законодавства.

Також наголошується, що ПАТ "Алчевський меткомбінат", ПАТ "Алчевський КХЗ" та ПрАТ "Екоенергія" зареєстровані в місті Сєверодонецьк Луганської області (на території, підконтрольній органам державної влади України). До останнього часу, за підтримки акціонерів, ці підприємства вели господарську діяльність виключно відповідно до законодавства України, виплачували зарплати численним трудовим колективам, незважаючи на фактичну відсутність виробничої діяльності протягом 2017 року і важке фінансове становище. Підприємства здійснювали оплату всіх податків і обов'язкових платежів до бюджетів України різних рівнів.

"Наразі ми констатуємо той факт, що ПАТ "Алчевський меткомбінат", ПАТ "Алчевський КХЗ" та ПрАТ "Екоенергія" не зможуть забезпечити подальшої діяльності будь-яких суб'єктів на базі виробничих активів в місті Алчевську, відповідно до законодавства Україна", - йдеться в заяві.

Окремо в корпорації звертають увагу на те, що майнові права заставодержателів на значні частини майнових комплексів підприємств мають Міжнародна фінансова корпорація (IFC), Європейський банк реконструкцій і розвитку (EBRD), а також ціла група міжнародних банків і фінансових інститутів, які фінансували розвиток різних елементів унікального Алчевського промислового комплексу.

"Корпорація "ІСД" висловлює готовність до взаємодії з правоохоронними органами України, а також кредиторами підприємств групи ІСД та їхніми юридичними радниками для захисту прав та інтересів, як власників активів, так і кредиторів", - резюмують у заяві "ІСД", підписаній генеральним директором корпорації Олегом Мкртчаном.

Як повідомляло агентство "Інтерфакс-Україна" 27 листопада 2017 року із посиланням на джерело, Алчевський меткомбінат (АМК, Луганська обл.), розташований на тимчасово непідконтрольній території (НКТ) України та належний корпорації "ІСД", зі схвалення "ордловців" перейшов під управління компанії "Зовнішторгсервіс", належної бізнесмену-втікачу Сергію Курченку.

"Меткомбінат "ІСД" "віджали" за прикладом підприємств "Метінвесту", - констатував тоді один зі співрозмовників агентства.

Інше джерело, наближене до компанії "Зовнішторгсервіс", безпосередньо не відповіло на запитання про перехід АМК під її контроль, але визнало, що інформація агентства достовірна.

При цьому обидва джерела не уточнили, коли заплановано запустити в роботу АМК.

Прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган на своїй сторінці в соцмережі Facebook 28 листопада 2017 року повідомила, що правоохоронні органи України направили до Генерального секретаріату Інтерполу клопотання про оголошення в міжнародний розшук наближеного до екс-президента Віктора Януковича бізнесмена Сергія Курченка, підозрюваного у скоєнні низки злочинів.

У понеділок 18 грудня в ОРЛО заявили про відновлення роботи Алчевського МК.

Також повідомлялося, що на початку березня в ОРДЛО заявили про введення "тимчасової адміністрації" в близько 50 компаніях, серед яких, зокрема, підприємства групи "Донецьксталь" і "Метінвесту". "Тимчасовим адміністратором" підприємств ГМК була призначена компанія "Зовнішторгсервіс".

Постачання сировини на метпідприємства, розташовані в самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", припинилися в лютому 2017 року через транспортну блокаду з боку України. "Метінвест" 15 березня заявив про втрату контролю над діяльністю своїх підприємств на непідконтрольній території.

Водночас "тимчасову адміністрацію" на підприємства ІСД на НКТ не вводили - ні на Алчевський меткомбінат, ні на "Алчевськкокс". За припущеннями експертів, це могло бути пов'язано з тим, що ІСД контролювалося російськими акціонерами.

Після припинення поставок залізорудної сировини з України на "віджаті" підприємства - Єнакіївський метзавод і "Донецьксталь", ЗРС почали постачати з Росії. Зокрема, за даними держпідприємства "Укрпромзовнішекспертиза", за квітень-червень з Росії було поставлено загалом близько 430 тис. тонн залізорудного концентрату і окатишів невідомого виробника.

У березні ЗМІ повідомляли, що російський уряд рекомендував "Сєверсталі" і "Металоінвесту" розглянути можливість поставок залізної руди на підприємства Донецької та Луганської областей. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, а також обидві компанії спростовували цю інформацію. За даними джерел, формально постачання ЗРС здійснюються з "Росрезерву", але реально - з гірничорудних підприємств "Сєверсталі".

ІСД заснована в 1995 році. Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат, Дніпровський меткомбінат, меткомбінат Dunaferr і ISD-Huta Czestochowa.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА