10:15 21.12.2017

Євросоюз висловлює занепокоєння загостренням ситуації на сході України

2 хв читати
Євросоюз висловлює занепокоєння загостренням ситуації на сході України

 Офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄВС) заявив про різке погіршення гуманітарної ситуації і стану безпеки на сході України, де спостерігається найбільша з лютого 2017 року кількість порушень режиму припинення вогню, випадків загибелі людей і знищення майна.

"Розташування збройних сил у безпосередній близькості від житлових районів і ведення вогню з місць критичної інфраструктури або по ній демонструє повну неповагу до життя людей. Життєво важливі підвищена стриманість і подальші зусилля щодо захисту водопостачання та енергетичної інфраструктури", - наголошується в документі, поширеному в середу ввечері в Брюсселі.

У заяві міститься заклик дотримуватися режиму припинення вогню і вивести важке озброєння до контрольованих місць зберігання.

"Ми також ще раз наголошуємо, що необхідний повний, безпечний і безперешкодний доступ для Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і її технічного обладнання до всієї території, передбаченої її мандатом", - наголосив представник ЄВС.

За його словами, вкрай важливо, щоб Мінські угоди були реалізовані усіма сторонами.

"Ми очікуємо, зокрема, що Росія повною мірою і негайно використає свій вплив на сепаратистів. Угода, досягнута на сьогоднішній Тристоронній контактній групі про відновлення зобов'язань з припинення вогню на святковий період, є необхідним кроком, до того ж, що негайна стриманість залишається імперативною", - йдеться в комюніке.

У ньому висловлюється думка, що виведення російського контингенту зі Спільного центру з контролю і координації також має серйозні негативні наслідки для підтримки припинення вогню і стабілізації лінії зіткнення. У Брюсселі очікують, що обидві сторони вживатимуть всіх необхідних заходів, щоб СЦКК міг відновити свою роль у вирішенні проблем безпеки на місцях.

"Європейський союз продовжує підтримувати дипломатичні зусилля із повного виконання Мінських угод як основи стійкого політичного врегулювання конфлікту на сході України, поважає незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України", - заявив представник ЄВС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА