08:38 24.12.2017

В ОБСЄ занепокоєні у зв'язку з рішенням київського суду у справі про вбивство журналіста Веремія

3 хв читати
В ОБСЄ занепокоєні у зв'язку з рішенням київського суду у справі про вбивство журналіста Веремія

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив стурбованість у зв'язку з рішенням київського суду у справі вбивства журналіста газети "Вести" В'ячеслава Веремія.

"Більш ніж за три роки після вбивства В'ячеслава Веремія винуватці цієї жахливої ​​події все ще повністю не покликані до відповідальності. Я вітаю засудження одного з головних нападників і організаторів атаки, але в той же час я перебуваю в повному сум'ятті від вироку і терміну, які звели нанівець простір для правосуддя для сім'ї журналіста", - йдеться в оприлюдненому в суботу ввечері повідомленні з посиланням на заяву А.Дезіра.

Представник ОБСЄ закликав українську владу до розслідування всіх випадків загибелі журналістів.

"Я закликаю владу розслідувати всі смерті журналістів в Україні в повному обсязі і вжити всіх заходів, щоб покласти край безкарності", - додав чиновник.

Як повідомлялося, 22 грудня Шевченківський районний суд м.Києва визнав винним у хуліганстві із застосуванням зброї Юрія Крисіна, який є одним з підозрюваних у справі про вбивство журналіста газети "Вести" В'ячеслава Веремія в 2014 році, і відпустив його з випробувальним терміном на 2 роки .

Вироком суду від 22 грудня 2017 року Ю.Крисін визнаний винним у скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст.296 Кримінального кодексу України, йому призначено покарання у вигляді 4 років позбавлення волі. У той же час, на підставі ст.75 Кримінального кодексу України Ю.Крисін звільнений від відбування покарання з випробувальним терміном на 2 роки.

"Оскільки призначене Ю.Крисіну покарання є явно несправедливим через його м'якість, Генеральна прокуратура України готує апеляційну скаргу на вказаний вище вирок у зв'язку з неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність (ст.75 КК України) та невідповідністю призначеного судом покарання ступеню тяжкості кримінального злочину і особі обвинуваченого", - сказано в повідомленні.

19 лютого 2014 вночі в Києві був убитий журналіст газети "Вести" В'ячеслав Веремій - він помер у лікарні "швидкої допомоги" від вогнепального поранення в живіт.

18 листопада 2015 року начальник управління спецрозслідування ГСУ Генпрокуратури Сергій Горбатюк повідомив, що слідчі зібрали докази для повідомлення про підозру якомусь Алієву за вчинення вбивства журналіста В.Веремія під час подій на Майдані взимку 2014 року, і що цей Алієв зараз "переховується від слідства".

9 серпня 2016 року слідчі Генпрокуратури в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення злочинів т.зв. "тітушки" під час подій на Майдані в Києві взимку 2014 року винесли повідомлення про підозру в організації переслідування журналістів громадянину України, горлівчанину Джалалу Алієву, уродженцю Дагестану. У 1998, 2001 і 2007 роках Дж.Аліев був уже судимий за скоєння низки злочинів.

Другим фігуруючим у справі про вбивство журналіста є громадянин України Юрій Крисін. За словами правозахисниці Центру громадянських свобод, журналіста і координатора кампанії із захисту прав ув'язнених "Let My People Go" Марії Томак, Ю.Крисін, відомий як "кримінальний авторитет" на прізвисько Шафа, родом з м.Горлівка Донецької області, вже 10 років "живе і займається тітушіним "бізнесом" в Києві і після Майдану свій "бізнес "не згорнув".

За її словами, у справі про вбивство В.Веремія Ю.Крисін вже має запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд, однак після її отримання "взяв участь в двох бандитських епізодах": за першим з яких отримав вирок у вигляді 3 років умовно з випробувальним терміном. У зв'язку з цим правозахисниця називає рішення про його звільнення сумнівним.

13 квітня 2017 року координатор Медійної ініціативи за права людини Марія Томак повідомила, що з Ю.Крисіна зняли електронний браслет завдяки судді Солом'янського райсуду Києва Олені Куровій, яка не продовжила для нього запобіжний захід.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РФ атакує Харківщину, користуючись забороною Україні використовувати західну зброю для ударів по російській території - ISW

Зеленський про тривалість війни: На сьогодні ґрунт має бути для того, щоб Путін так само шукав вихід із ситуації

Окупанти за добу обстріляли Середину-Буду, Дружбу, 34 прикордонні села і селища в Сумській і Чернігівській областях, є поранений

Партнери бояться програшу Росії у війні - Зеленський

Результатом Саміту миру має стати комюніке лідерів - Зеленський

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА