12:50 26.12.2017

Адвокати просять Порошенка не ліквідовувати районні суди, оскільки це затягне розгляд справ Майдану

3 хв читати
Адвокати просять Порошенка не ліквідовувати районні суди, оскільки це затягне розгляд справ Майдану

ГО "Адвокатська дорадча група" і ГО "Родина Героїв Небесної сотні" звернулися до президента України Петра Порошенка з проханням не підписувати указ "Про ліквідацію місцевих загальних судів та створення окружних судів", бо це призведе до затягування розгляду справ про злочинах проти учасників Євромайдану і притягнення винних до відповідальності.

"Хочемо звернути увагу президента, що ліквідація районних судів призведе до необхідності розгляду справ, що перебувають у таких судів на момент ліквідації, спочатку. Оскільки в нові суди будуть заново набиратися судді, а всі справи будуть потрапляти на автоматичний розподіл для визначення нового складу суду. З огляду на кількість справ у провадженні районних судів м. Києва, це призведе до колапсу роботи майбутніх судів, а також неминуче порушить право сторін (великої кількості людей) на справедливий суд в розумні термін і", - сказано у відкритому зверненні, оприлюдненому на сторінці "Адвокатської дорадчої групи" в соцмережі Фейсбук у вівторок.

У зверненні наголошується, що, за ч. 5 ст. 19 закону "Про судоустрій і статус суддів" створення суду може відбуватися шляхом створення нового суду або реорганізації (злиття, поділу) наявних судів. "При цьому наразі передбачених законом підстав саме для ліквідації районних судів немає", - пишуть адвокати.

"Разом з тим, реорганізація судів (на відміну від ліквідації та створення нових) передбачає, що реорганізовані суди є правонаступниками своїх попередників і в такому випадку є можливість продовження розгляду судових проваджень та забезпечення безперервності розгляду справи і незмінності складі суду", - сказано в зверненні.

За інформацією захисників постраждалих від подій на Євромайдані, наразі в судах уже тривалий час активно розглядається по суті понад 10 справ Майдану.

"Відстрочка майбутніх вироків, які ми очікуємо в найближчі два роки, ще на три роки через безглузду необхідності розгляду таких справ спочатку, обурить як постраждалих, так і суспільство загалом... Крім того, це підірве довіру до судової реформи як такої", - сказано в посланні до президента.

Також, на думку адвокатів, очевидно, постане питання продовження тримання під вартою обвинувачених або зміни їх запобіжного заходу, що може привести до їх втечі, і відповідальність за це ляже безпосередньо на президента.

Адвокати зазначають, що 21 грудня Вища рада правосуддя (ВРП) ухвалила рішення "Про розгляд питання щодо ліквідації місцевих загальних судів та створення окружних судів" за проектом указу президента України "Про ліквідацію місцевих загальних судів та створення окружних судів". Цим проектом указу передбачена і ліквідація районних судів м.Києва та створення окружних судів м. Києва.

"Плани президента України щодо ліквідації районних суддів ми вважаємо такими, що перешкоджають встановленню істини у справах Майдану і притягненню винних до відповідальності. Оскільки їх реалізація зробить неможливим розгляд справ Майдану в розумні терміни, якщо не загалом", - сказано в зверненні.

Таким чином ГО "Адвокатська дорадча група" і ГО "Родина Героїв Небесної сотні" просять президента не підписувати указ "Про ліквідацію місцевих загальних судів та створення окружних судів", а також "забезпечити у проведенні судової реформи гарантоване Конституцією і законом право постраждалих та інших осіб на справедливий суд упродовж розумного терміну - безперервність уже початих судових процесів за незмінного складу суду".

ГО "Юридична дорадча група" є ініціативою адвокатів, що представляють інтереси постраждалих в справах Майдану 2013-2014 роках.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА