18:01 26.12.2017

Суд відмовив у відстороненні проректора НАУ Харченка від посади

3 хв читати
Суд відмовив у відстороненні проректора НАУ Харченка від посади

Печерський районний суд міста Києва відмовив у відстороненні від посади проректора з наукової роботі Національного авіаційного університету(НАУ) Володимира Харченка, а також суттєво пом'якшив запобіжний захід обвинуваченим у кримінальному провадженні за фактом невиконання судових рішень, вимагання та одержання в. о. ректора НАУ та іншими особами неправомірної вигоди в особливо великих розмірах.

"За результатами підготовчого судового засідання у зазначеному кримінальному провадженні 22 грудня 2017 року Печерський районний суд м. Києва призначив до судового розгляду у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за обвинуваченням В.Харченка... С.Крижанівського... та М.Бойчука", - повідомляється на сторінці Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в соцмережі Facebook у вівторок.

В.Харченка підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 2 ст. 382 (невиконання судового рішення) Кримінального кодексу України. Юрист-консультанта НАУ Сергія Крижанівського обвинувачують за ч. 5 ст. 27 (пособництво, сприяння злочину), ч. 4 ст. 368 КК, а генерал-майора Служби зовнішньої розвідки Микола Бойчука - ч. 3 ст. 27 (організація злочину), ч. 4 ст. 368 КК.

При цьому в САП зазначають, що це рішення суду викликає занепокоєння сторони обвинувачення, зокрема, відмова у відстороненні В.Харченка від посади проректора НАУ, оскільки той має можливість чинити тиск на працівників університету як свідків у справі, а також знищити докази, які за рішенням слідчого судді надалі зберігаються в університеті.

Ще більше запитань у САП викликають ухвалені судом рішення про запобіжний захід обвинуваченим. "Зокрема, генерал-майору та колишньому високопосадовцю Служби зовнішньої розвідки України... запобіжний захід у вигляді грошової застави в сумі понад 5 млн грн, яка була внесена його близьким родичем ще у 2016 році, змінено на особисте зобов'язання. В.Харченку домашній арешт у нічний час змінено на особисте зобов'язання з виключенням обов'язків не покидати м. Київ без дозволу суду та носити електронний засіб контролю. С.Крижанівському також виключено обов'язки не покидати м. Київ без дозволу суду та носити електронний засіб контролю", - йдеться в повідомленні.

У САП зазначають, що можливість оскарження такої ухвали суду Кримінальним процесуальним кодексом України прямо не передбачена.

Як повідомлялося, 26 серпня 2016 року правоохоронці затримали В.Харченка під час одержання хабара в EUR170 тис., після чого Міносвіти звільнило його з обійманої посади. Детективи НАБУ під час обшуку у В.Харченка вилучили готівку на загальну суму близько 5 млн грн та дев’ять зливків золота.

В.Харченку та його посереднику-адвокату в лікарні було повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі або вчинене службовою особою).

Солом’янський районний суд Києва 13 вересня заарештував майно В.Харченка, зокрема квартиру, два будинки, гараж і грошові кошти. В.Харченко взяли під частковий домашній арешт.

Наприкінці грудня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП завершили досудове слідство в кримінальному провадженні за підозрою В.Харченка, керівника адвокатського об'єднання та колишнього чиновника ЗСУ та органів держбезпеки України. 14 лютого 2017 року у провадженні було складено обвинувальний акт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Миколаєві під час гасіння пожежі постраждало 5 рятувальників

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА