16:08 02.01.2018

Прізвища підозрюваних у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" будуть оприлюднюватися в міру оголошення підозр

3 хв читати
Прізвища підозрюваних у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" будуть оприлюднюватися в міру оголошення підозр

Прізвища підозрюваних у справі про катастрофу малайзійського Боїнга MH17 в небі над Донбасом у 2014 році будуть оприлюднюватися в міру оголошення їм підозр, повідомив заступник генерального прокурора України Євген Єнін.

"Це абсолютна нісенітниця і робота ворожої пропаганди. Всі прізвища будуть оприлюднюватися лише в міру оголошення їм підозр. Про жодні 120 осіб не йдеться - це бажання Москви відволікти увагу від повідомлень про Смоленську трагедію", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Є.Єнін також написав на своїй сторінці в Фейсбуці: "Уряди України та Нідерландів продовжують координувати зусилля з метою притягнення винних осіб/держав до відповідальності за вчинення теракту в небі над Донбасом".

Пізніше в цей день в ефірі телеканалу "112.Украіна" Є.Єнін уточнив, що навіть якщо будуть підготовлені списки підозрюваних, в них буде не більше дюжини прізвищ, але ніяк не 120. "Йдеться про дюжину або дві дюжини осіб, не більше. В жодному разі 120 людей не можуть брати участь у цьому процесі ", - сказав він.

За його словами, поява інформації про будь-які списки підозрюваних може бути провокацією російської сторони з метою введення в оману громадськості, "заговорювання" цієї тематики і нівелювання будь-яких звинувачень.

"Як тільки відповідним особам буде повідомлено про підозру, громадськість відразу про це дізнається. Неповідомлення про підозру пов'язане з дотриманням процесуальних строків. Відповідно, як тільки ми погодимо остаточну координацію всіх потрібних кроків, люди отримають повідомлення про підозру і найближчим часом громадськість почує про подальше Під час подій", - пояснив Є.Єнін.

Він також розповів про подальші процесуальні дії у справі про катастрофу малайзійського Боїнга MH17: "Щойно слідство буде закінчено, голландська сторона звернеться до нас з відповідним запитом розглянути можливість передачі кримінального провадження голландської юрисдикції, відповідні особи отримають повідомлення про підозру, відповідне кримінальне провадження буде зареєстровано і передано для подальшого розслідування в голландську юрисдикцію. і саме там вони постануть перед судом ".

За словами Є.Єніна, якщо мова буде йти про юрисдикцію над громадянами України, то зазначені особи, згідно з Конституцією України, не можуть бути видані іноземній державі. "Відповідно, їхні свідчення будуть надаватися в режимі телеконференції, вирок їм ухвалить суд Нідерландів, і згодом голландська сторона направить цей вирок для виконання в Україні", - пояснив заступник генпрокурора.

Разом з тим, за його словами, зазначені українські громадяни можуть клопотати про відбування покарання як на території України, так і на території Голландії.

Є.Єнін зазначив, що зараз увагу членів міжнародної слідчої групи зосереджено на уточненні деяких моментів розслідування і отримання додаткових доказів, чим найближчим часом і будуть займатися в рамках діяльності міжнародної слідчої групи.

Раніше низка російських ЗМІ повідомила, що 2 січня Голландія оприлюднить імена причетних до загибелі малайзійського "Боїнга", збитого над Донбасом. При цьому вказувалося, що слідство встановило імена 120 осіб, причетних до організації та виконання теракту проти членів екіпажу і пасажирів рейсу.

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Створена міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, а також представники Євроюсту, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати свого кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з її висновками, авіалайнер було збито ракетою серії 9M38, запущеної із самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідну вогневу установка BUK-TELAR доправили до України з Російської Федерації та, після того, як її було використано для атаки на авіалайнер рейсу МН17, її знову повернули на територію РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА