14:45 10.01.2018

Обмін списками для наступного обміну заручниками заплановано на 18 січня

2 хв читати
Обмін списками для наступного обміну заручниками заплановано на 18 січня

Українська сторона і представники окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) запланували на 18 січня зустріч для обміну списками заручниками з метою їх подальшого обміну, повідомляє уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

"Зараз проводиться дуже важлива і дуже потрібна робота, коли ми знову актуалізуємо списки - кожен у себе. Ми повинні зустрітися 18 січня і обмінятися актуальною інформацією і актуальними списками. Після цього почнуться переговори щодо наступного етапу (обміну - ІФ)", - сказала В.Лутковська в інтерв'ю телеканалу "112.Україна", текст якого був опублікований на сайті каналу в середу.

При цьому вона висловила надію, що наступний етап обміну буде набагато швидшим. "Тому що дуже багато процедур ми вже проговорили і пропрацювали в рамках першого етапу. Вже немає питань, як підтверджувати ті чи інші юридичні факти, які відбулися на непідконтрольній території, а також підконтрольній Україні території. Я сподіваюся, що в цьому сенсі піде швидше" , - пояснила омбудсмен.

В.Лутковська також уточнила, що Україна буде запитувати для обміну мінімум 20 осіб, утримуваних на непідконтрольній території. "Україна від самого початку розшукувала понад 94 осіб. На жаль, були звільнені в рамках останньої процедури 74 людини. Відповідно, ще як мінімум 20 осіб перебувають на непідконтрольній території. І список тих, за кого ми будемо боротися, напевно, навіть буде більшим", - сказала вона.

На запитання про долю і місцеперебування кількох десятків людей, яких запросили на обмін бойовики, але ті відмовилися переходити на контрольовану ними територію, омбудсмен зазначила, що кожен з них був у різному процесуальному статусі. І залежно від цього "сьогодні розвивається їхня доля". "Але сказати, що я зараз готова охарактеризувати стан кожного з них, я не можу. Скарги від них про порушення їхніх прав, станом на сьогодні, поки що не надходили", - сказала В.Лутковська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посольство Італії в Україні відновило видачу декларацій відповідності українських документів про освіту

Троє людей загинули в ДТП за участю вантажівки на Київщині - поліція

Україна провела ще один раунд переговорів із Португалією про безпекову угоду

Окупанти обстріляли Нікопольський район понад 15 разів за день, пошкоджено 12 будинків, без жертв - обладміністрація

Нам важлива позиція Угорщини в питаннях миру та регіональної безпеки - Зеленський за підсумками розмови з Орбаном

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Питання про звільнення Сольського з'явиться в порядку денному сесії після рішення фракції "Слуга народу" - Стефанчук

Посли ЄС дійшли згоди про використання доходів від знерухомлених росактивів на оборону і відновлення України

Кількість постраждалих у Харкові зросла до семи - прокуратура

Прем'єр Нідерландів Рютте підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА