20:55 10.01.2018

Cуд Амстердама заморозив акції SCM, DTEK і Metinvest щодо спору про оплату "Укртелекому", СКМ заявляє про роботу у звичайному режимі

5 хв читати
Cуд Амстердама заморозив акції SCM, DTEK і Metinvest щодо спору про оплату "Укртелекому", СКМ заявляє про роботу у звичайному режимі

Суд Амстердама в рамках забезпечувальних заходів щодо спору про оплату акцій "Укртелекому" заморозив акції зареєстрованих у Нідерландах холдингових компаній "Метінвест" і "ДТЕК", що належать SCM Holdings і SCM Capital Ріната Ахметова, проте в СКМ заявляють про відсутність впливу такого рішення на роботу цих найбільших в Україні гірничо-металургійної та енергетичної груп.

Згідно з вердиктом суду від 5 січня, текст якого має у своєму розпорядженні агентство, йдеться про замороження 100% акцій DTEK Management B.V. і DTEK B.V., а також 71,24% акцій Metinvest B.V., а також 100% акцій SCM Management B.V. і Premium Household B.V.

Відповідно до документа, вартість забезпечувальних заходів оцінюється в EUR764,6 млн.

У прес-службі СКМ, яка об'єднує всі активи Р.Ахметова, агентству "Інтерфакс-Україна" зазначили, що йдеться про формальне виконання на території Нідерландів рішення кіпрського суду, ухваленого наприкінці минулого року, про замороження активів Р.Ахметова на суму близько $820,5 млн.

"Ми не маємо інформації про нові позови до компаній групи СКМ, крім позову на Кіпрі, про який ми повідомляли раніше ... Стосовно роботи активів групи СКМ, то вони продовжують працювати у звичайному режимі", - наголосили в СКМ.

Як повідомлялося, кіпрська Raga Establishment (до цього мала назву Epic Telecom Invest Ltd. і виступала від імені австрійського фонду EPIC власником ТОВ "ЕСУ" - покупця "Укртелекому" при його продажу державою в 2011 році) в 2016 році подала позов до Лондонського міжнародного арбітражного суд (LCIA), звинувачуючи SCM Financial Overseas Limited (SCM FO) у сплаті лише $100 млн з $860 млн за укладеною в 2013 році угодою про перепродаж "Укртелекому".

У свою чергу, SCM FO заявляла, що Raga не виконала інвестиційних зобов'язань, узятих при приватизації. Зокрема, йдеться про створення телекомунікаційної мережі спецпризначення для українських урядових установ.

Восени 2017 року Raga отримала рішення лондонського суду про виплату їй SCM FO $760 млн основного боргу та $60,4 млн відсотків і судових витрат. Вимогу про замороження активів Р.Ахметова Raga пояснила низкою транзакцій SCM FO у 2014-2016 рр., які, на думку позивача, було здійснено зі збитками. Водночас СКМ заявляє, що ці угоди були нормальною комерційною практикою, а збитки були пов'язані з кризовою ситуацією в Україні в ці роки.

Видання FT із посиланням на власника Raga Д.Горбуненка також зазначало, що до цієї справи може бути залучений ще один великий український бізнесмен - Дмитро Фірташ, чия Group DF брала участь у частковому фінансуванні купівлі "Укртелекому" під час його приватизації та якій Raga була винна близько $300 млн.

Видання додавало: хоча Д.Горбуненко придбав Raga у 2013 році, переговори про купівлю Р.Ахметовим "Укртелекому" розпочалися ще в 2012 році "за запитом" тодішнього президента України Віктора Януковича. За даними агентства "Інтерфакс-Україна", Д.Горбуненко останнім часом близький до Д.Фірташа, зокрема, він був на засіданні австрійського суду щодо екстрадиції Д.Фірташа до США в 2017 році.

Як повідомлялося, Фонд держмайна України (ФДМ) за підсумками оголошеного восени 2010 року конкурсу на початку 2011 року продав 92,79% акцій "Укртелекому" ТОВ "ЕСУ" за 10 млрд 575,1 млн грн (на той момент - близько $1,3 млрд).

Проте в 2017 році ФДМ звинуватив "ЕСУ" в невиконанні інвестзобов'язань, що полягали у вкладенні $450 млн інвестицій та передачі державі спецмережі зв'язку, і до середини грудня добився в судах двох інстанцій рішення про повернення 92,79% акцій у держвласність. Власник "Укртелекому" заявив про намір подати касацію.

Паралельно до "ЕСУ" позиваються державні Ощадбанк та Укрексімбанк, які в 2013 році придбали його облігації більш ніж на 4,2 млрд грн і тепер вимагають їх погашення та виплати за ними відсотків.

Згідно з даними в системі розкриття інформації НКЦПФР, ТОВ "ЕСУ" за дев'ять місяців 2017 року скоротило чистий збиток у 8,2 разу порівняно з аналогічним періодом 2016 року - до 0,13 млрд грн, проте накопичений непокритий збиток на кінець вересня сягнув 6,89 млрд грн, виручки не було. Основним активом підприємства є довгострокові фінансові інвестиції - акції "Укртелекому", вартість яких у балансі оцінено в 10,8 млрд грн, згідно з угодою купівлі-продажу від 2011 року.

Зобов'язання "ЕСУ" за облігаціями, які мали бути погашені в березні-2017, на кінець вересня минулого року становили 6,42 млрд грн (з них основна сума - 4,4 млрд грн), за поворотною фіндопомогою "Укртелекому" - 0,74 млрд грн, нерезидентів - 3,53 млрд грн.

"Укртелеком" за дев'ять місяців 2017 року наростив чистий прибуток майже в 2,6 разу порівняно з аналогічним періодом 2016 року - до 0,64 млрд грн за скорочення чистого доходу на 2,7% - до 4 млрд 627,71 млрд грн.

Компанія СКМ у понеділок, 8 січня, подала апеляцію на рішення окружного суду Нікосії (Кіпр) про замороження активів її власника Р.Ахметова на $820 млн, ідеться в статті Financial Times із посиланням на компанію.

Слухання у справі призначено на 27 лютого, зазначає видання.

Згідно зі статтею, представники СКМ "рішуче заперечували" проти ухваленого раніше рішення суду.

У прес-службі СКМ агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердили цю інформацію.

Як повідомлялося, Кіпрський суд наказав заморозити активи українського бізнесмена Р.Ахметова на $820,5 млн на вимогу Raga Establishment екс-голови правління збанкрутілого Родовід-банку Дениса Горбуненка, яка звинувачує SCM Financial Overseas Limited (SCM FO) Р.Ахметова в недоплаті за купівлю "Укртелекому", повідомила Financial Times.

Згідно з переданою позивачем британському виданню копією рішення, Окружний суд Нікосії ухвалив його 27 грудня 2017 року. Відповідач мав право до 8 січня 2018 року подати апеляцію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА