16:19 12.01.2018

Суди, що розглядають резонансні справи, не ліквідовуватимуть, доки вони не ухвалять за ними рішення - глава ДСА

2 хв читати

 У Державній судовій адміністрації України (ДСА) запевняють, що суди, які розглядають суспільно значущі та резонансні справи, не ліквідовуватимуть доти, доки за ними не будуть ухвалені рішення, а їхня реорганізація не повинна позначатися на процесі розгляду цих справ .

"Суди будуть ліквідовані після того, як за всіма резонансними справами будуть ухвалені відповідні рішення", - сказав глава ДСА Зеновій Холоднюк на засіданні ради суддів України в п'ятницю, відповідаючи на відповідне запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що зокрема це стосується Оболонського районного суду Києва, який розглядає справу за обвинуваченням екс-президента України Віктора Януковича у державній зраді і Святошинського районного суду Києва, що розглядає справу за обвинуваченням колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут" у вбивстві активістів Майдану. "Доти, доки справи не будуть розглянуті, чи не будуть винесені вироки, ніхто ці суди не ліквідовуватиме", - наголосив глава ДСА.

З.Холоднюка вказав, що існує інший варіант розвитку подій, за якого можуть бути внесені зміни до процесуальних кодексів, і нинішні склади судів будуть переведені в новостворені окружні суди, а відповідні справи перейдуть за старими суддями в нові суди.

Він також наголосив, що всі суди, які є зараз в Україні, працюють у штатному режимі, приймають, реєструють, розподіляють і слухають всі справи без винятку. За словами глави ДСА, це триватиме доти, доки не будуть створені нові окружні суди, і судді не будуть або переведені, або будуть призначені до нових судів судді за результатами відкритого конкурсу.

"Деякі гарячі голови сьогодні, особливо адвокати, звертаються до судів з тим, що ці суди вже ніхто, вони ліквідовані і не мають права розглядати справи - це не відповідає дійсності", - заявив З.Холоднюка.

Як повідомлялося, 29 грудня 2017 року президент України Петро Порошенко підписав укази, що передбачають ліквідацію місцевих судів і створення замість них окружних. Він зазначив, наразі триває процес ліквідації, реорганізації та створення нових судів і заповнення посад суддів людьми, які проходять систему оцінки, заповнюють необхідні декларації, проходять антикорупційну перевірку. За словами президента, нові суди будуть формуватися на прозорому конкурсі.

Раніше, 21 грудня 2017 року, Вища рада правосуддя (ВРП) погодилася з проектами указу президента України, що передбачають ліквідацію 142 місцевих судів і створення замість них 74 окружних. Зокрема, проекти указів передбачають ліквідацію 10 райсудів у Києві, замість них заплановано створити 6 окружних судів.

28 грудня заступник голови Адміністрації президента України Олексій Філатов повідомив, що реструктуризація судів у рамках судової реформи триватиме в 2018 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

Двоє дітей постраждали внаслідок ворожих ударів по Дергачах - Харківська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА