17:07 12.01.2018

Суди, що розглядають резонансні справи, не будуть ліквідовані, доки не ухвалять рішення щодо них - голова ДСА

2 хв читати
Суди, що розглядають резонансні справи, не будуть ліквідовані, доки не ухвалять рішення щодо них - голова ДСА

Суди, що розглядають суспільно значимі та резонансні справи, не будуть ліквідовані, доки за ними не буде ухвалено рішень, а їхня реорганізація не повинна позначитися на процесі розгляду цих справ, запевняють у Державній судовій адміністрації України (ДСА).

"Суди будуть ліквідовані після того, як в усіх резонансних справах буде ухвалено відповідні рішення", - сказав голова ДСА Зеновій Холоднюк на засіданні Ради суддів України в п'ятницю, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що це, зокрема, стосується Оболонського райсуду Києва, який розглядає справу за обвинуваченням екс-президента України Віктора Януковича в державній зраді, та Святошинського райсуду Києва, який розглядає справу за обвинуваченням екс-працівників спецпідрозділу "Беркут" у вбивстві активістів Майдану.

"Доки справи не будуть розглянуті, вироки не будуть ухвалені, ніхто ліквідувати ці суди не буде", - наголосив голова ДСА.

З.Холоднюк вказав на наявність іншого варіанта розвитку подій, за якого можуть бути внесені зміни до чинних процесуальних кодексів і наявні склади судів буде переведено до новостворених окружних судів, а відповідні справи буде передано за колишніми суддями до нових судів.

Він також наголосив, що всі суди, які нині є в Україні, працюють у штатному режимі: приймають, реєструють, розподіляють і слухають усі справи без винятку. Це триватиме доти, доки не будуть створені нові окружні суди і судді не будуть або переведені, або будуть призначені до нових судів шляхом відкритого конкурсу.

"Нині деякі гарячі голови, особливо адвокати, звертаються до судів із тим, що начебто ці суди - вже ніхто, вони ліквідовані і не мають права розглядати справи. Це не відповідає дійсності", - заявив З.Холоднюк.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко 29 грудня 2017 року підписав укази, що передбачають ліквідацію місцевих судів і створення окружних. Він зазначив, що нині відбувається процес ліквідації, реорганізації та створення нових судів, заповнення посад суддів особами, які проходять систему оцінювання, заповнюють необхідні декларації, проходять антикорупційну перевірку. За словами глави держави, нові суди формуватимуться на абсолютно прозорому конкурсі.

Раніше, 21 грудня 2017 року, Вища рада правосуддя погодилася з проектами указу президента України, які передбачають ліквідацію 142 місцевих судів і створення замість них 74 окружних. Зокрема, проекти указів передбачають ліквідацію 10 райсудів у Києві, замість них планується створити шість окружних судів.

Заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов 28 грудня повідомив, що реструктуризація судів у рамках судової реформи відбуватиметься в 2018 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог завдав ударів по Одеській області ймовірно ракетами Х-59, поранено 5 осіб, серед них дитина - Сили оборони півдня

Окупанти протягом дня обстрілювали Нікопольський район, є руйнування - Дніпропетровська ОВА

Відомо про трьох постраждалих, серед них дитина, в результаті ракетного удару по Одесі - ОВА

У результаті денного обстрілу Харкова пошкоджено гаражі, постраждалих немає - Синєгубов

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА