08:02 14.01.2018

Столиця Мальти відкриває програму проектів столиці європейської культури

3 хв читати
Столиця Мальти відкриває програму проектів столиці європейської культури

Святкові заходи відбудуться з 14 по 20 січня в Валлетті з нагоди присвоєння їй статусу культурної столиці Європи 2018 року, повідомила Європейська зовнішньополітична служба (ЄВС).

Окрім мальтійської столиці, такий же статус в 2018 році у нідерландського міста Леуварден (провінція Фрисландія), де аналогічні урочистості заплановані на 26 і 27 січня.

У Валлетті відбудеться барвисте свято за мотивами традиційної сільської фести, а в Леувардені по всьому місту будуть організовані інсталяції професійних художників і аматорів.

"Культурні столиці Європи дозволять об'єднати різні спільноти за допомогою культури, що принесе довгострокову користь цим містам, їх жителям і їх економіці. 2018 рік дуже особливий, так як є роком Європейської культурної спадщини, і обидві столиці передбачили в своїх програмах численні проекти з розвитку культурної спадщини, підкреслюючи тим самим важливість культури в забезпеченні європейської ідентичності", - заявив член європейської комісії з освіти, культури, молоді та спорту Наврачич Тібор.

Беручи до уваги унікальне розташування Мальти на архіпелазі між Європою і Північною Африкою, програма фести в Валлетті складена з урахуванням особливостей менталітетів і традицій, притаманних жителям обох берегів Середземномор'я. В програму входять понад 140 проектів та 400 заходів за трьома основними темами: "Історія острова", "Майбутнє в стилі бароко" і "Подорожі".

Близько 1 тис. місцевих і запрошених художників, артистів, ведучих майстер-класів, письменників, дизайнерів, кінематографістів візьмуть участь в заходах. Святкування триватиме протягом усього року на островах Мальта і Гозо.

Леуварден планує зміцнити і об'єднати співтовариства Фрісландії і Європи, використовуючи концепцію "відкритого співтовариства" в якості основи своєї програми. Підготовлено понад 800 проектів у сфері музики, театру, ландшафтного дизайну, опери та спорту, які будуть реалізовані протягом року.

Присвоєння статусу культурних столиць Європи ініційовано грецьким міністром культури Меліною Меркурі в 1985 році. З тих пір це одна з найбільш значущих культурних ініціатив Євросоюзу. Щорічно два європейські міста носять титул столиці культури - одна зі "старих" держав-членів ЄС і одна з нових.

Міста вибираються на підставі культурних програм, які обов'язково повинні нести чітку загальноєвропейську спрямованість, стимулювати участь і залучення городян і приносити користь розвитку міста і регіону в довгостроковій перспективі.

Окрім того, відзначають в Брюсселі, це хороша можливість для міст поширити свій привабливий імідж, зайняти гідне місце на туристичній карті Європи і задуматися про власний розвиток через культуру.

"Статус культурної столиці надає довгостроковий вплив не тільки на культурний, а й економічний розвиток, як міста, так і регіону", - підкреслюють в ЄВС.

У 2017 році культурними столицями Європи були Орхус в Данії і Пафос на Кіпрі. Після Валлетти і Леувардена столицями культури в 2019 році стануть болгарський Пловдів і італійська Матера.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА