19:19 15.01.2018

Майже кожен четвертий українець припускає можливість незаконного насильства і тортур у поліції за певних обставин

2 хв читати
Майже кожен четвертий українець припускає можливість незаконного насильства і тортур у поліції за певних обставин

Відсоток українців, які за тих чи інших умов припускають застосування тортур і незаконного насильства в поліції, продовжує поступово зростати, свідчать результати моніторингу незаконного насильства в поліції, який проводять Харківська правозахисна група та Харківський інститут соціальних досліджень (ХІСД).

"Небезпечною тенденцією, на нашу думку, є те, що в суспільстві знову почала поступово зростати кількість людей, які за тих чи інших обставин припускають незаконне насильство в поліції. Зараз таких практично чверть (24,4%)", - розповів директор ХІСД Денис Кобзін на прес-конференції в понеділок.

Він зазначив, що зростання кількості людей, що припускають незаконне насильство в поліції, вперше було зафіксовано в 2015 році (до цього, починаючи з 2004 року, їх кількість зменшувалася). У 2017 році ця тенденція збереглася. Якщо в 2015 році тортури і незаконне насильство припускали, але тільки в крайніх випадках, 15,6% опитаних, то в 2017-му їх кількість зросла до 18,5%. Також незначно, але зросла кількість тих, хто припускає жорстокість тільки щодо певних груп і категорій людей (4,6%).

Кількість тих, що вважають, що без незаконного насильства і тортур робота поліції неможлива, практично не змінилося. "Це (зростання кількості людей, що припускають незаконне насильство - ІФ), частково пов'язане з тим, що переживає наша країна: бойові дії на території України, сама обстановка нестабільності, наша історична пам'ять - багато людей, які тяжіють до сильної руки. Все це веде до того, що кількість таких людей зростає", - сказав Д.Кобзін.

"А це формує соціальну основу для таких випадків незаконного насильства в поліції. Тому що, якщо поліція побачить схвалення своїх дій, що виходять за рамки повноважень, якщо буде відчувати, що така практика не засуджується, вона буде набагато спокійніше її застосовувати", - додав він.

Моніторинг поширеності незаконного насильства і тортур в поліції проводиться з 2004 р. Чергове дослідження Харківської правозахисної групи та ХІСД проводилося в листопаді 2017 року. Було опитано 3 тис. респондентів з 10 областей України (Донецька, Луганська області без урахування тимчасово непідконтрольних Україні районів, а також Івано-Франківська, Київська, Львівська, Одеська, Рівненська, Харківська, Херсонська, Черкаська області). Крім того, було проведено 19 інтерв'ю з жертвами насильства і співробітниками правоохоронних органів.

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА