19:58 15.01.2018

Масштаби незаконного насильства в поліції в Україні повернулися до показників 7-річної давності

3 хв читати
Масштаби незаконного насильства в поліції в Україні повернулися до показників 7-річної давності

У 2017 році порівняно з 2015-м у низці областей України суттєво зросла кількість людей, які стали впродовж останніх 12 місяців жертвами незаконного насильства і тортур в поліції.

Про це свідчать результати моніторингу незаконного насильства в поліції, який проводять Харківська правозахисна група та Харківський інститут соціальних досліджень (ХІСД).

"У 2017 році, на жаль, ми отримали збільшення порівняно з 2015 роком в 1,5 раза: оцінна кількість постраждалих від незаконного насильства понад 641 тис. і 96 тис. - оцінна кількість жертв тортур", - сказав директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, презентуючи результати моніторингу на прес-конференції в понеділок.

"Фактично, ми повернулися до масштабів насильства семирічної давності", - додав директор ХІСД Денис Кобзін.

На думку Є. Захарова, зростання незаконного насильства в поліції пов'язане передусім з поверненням до системи показників (так званої "паличної системи") як до основного критерію оцінки роботи правоохоронців.

"У 2014-2015 році це було скасовано. З 2016-му воно вважалося скасованим, але відродилося на практиці й у 2017-му ще більше посилилося.... Рівень зарплати (поліцейських - ІФ) прямо залежить від виконання цих показників, тому що зарплата трирівнева: є базовий рівень зарплати, дуже маленький, є доплата за вислугу років і є доплата за виконання показників, премія фактично, яка є чималою. Якщо область не виконала показників, премія не йде і люди отримають зарплату вдвічі меншу, ніж була. З цього випливає, що всі підрозділи фактично підганяють цифри, щоб виконати планові показники. Для цього вони фальсифікують показники, поставляють несправжніх убивць, яких насправді не було, вимагаючи визнання за допомогою тих самих тортур і т.д.", - розповів Є. Захаров.

Д.Кобзін зазначив, що спостерігається фактичне відновлення старої системи.

"Зниження рівня насильства багато в чому було пов'язане з післямайданними побоюваннями. Всі співробітники відчували загрозу. Вони розуміли, що невідомо, як відбуватиметься атестація і що станеться... Зараз система почала відновлюватися і забирати своє. Більшість людей, які працювали в міліції та втратили своє робоче місце через люстрацію і атестацію, відновилася. Не змінилася система оцінки діяльності поліції, не змінилася система розслідування скарг. У результаті ми бачимо, що, погойдавшись, як човен, система почала відновлювати рівновагу", - сказав Д.Кобзін.

На думку Є. Захарова та Д.Кобзіна, для зниження рівня незаконного насильства я поліції необхідно відмовитися від "паличної системи" її оцінки і переходити до нової незалежної системі оцінки, заснованої на врахуванні громадської думки. Крім того, вони рекомендують створити нову незалежну систему збору та розслідування скарг на незаконне насильство в поліції. Вони також вважають, що поліції слід приділяти більше уваги дотриманню гарантованих законом прав затриманого на адвоката і лікаря, а також давати їм можливість інформувати про своє затримання третіх осіб.

Моніторинг поширеності незаконного насильства і тортур у поліції проводиться з 2004 року за фінансової підтримки Євросоюзу. Чергове дослідження Харківської правозахисної групи та ХІСД проводилося в листопаді 2017 року. Опитано 3 тис. респондентів з 10 областей України (Донецька, Луганська області - без урахування тимчасово непідконтрольних Україні територій, а також Івано-Франківська, Київська, Львівська, Одеська, Рівненська, Харківська, Херсонська, Черкаська області). Окрім того, було проведено 19 інтерв'ю з жертвами насильства і співробітниками правоохоронних органів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА