19:24 17.01.2018

Луценко підозрює главу Мінфіну в тиску на ДФС у справі про сплату міністром податків

3 хв читати
Луценко підозрює главу Мінфіну в тиску на ДФС у справі про сплату міністром податків

Генеральний прокурор України Юрій Луценко розцінює як політичний тиск судовий спір міністра фінансів Олександра Данилюка з Державною фіскальною службою (ДФС), яка розслідує справу про повноту сплати податків главою Мінфіну.

"У справі міністра фінансів веде справу Державна фіскальна служба, і це є саме по собі проблемою, оскільки пан Данилюк є керівником ДФС (Державна фіскальна служба, керівництво діяльністю якої здійснює Мінфін, - ІФ)", - сказав Ю.Луценко журналістам у середу в Києві.

"Окрім того, він одночасно судиться з ДФС, будучи її керівником. Чи є тут політичний тиск? Так, є", - додав генпрокурор.

За його словами, О.Данилюк вже вдруге отримує відстрочку перед направленням цієї справи до суду. "Чому йому зараз дали відстрочку аж до березня? А таке рішення справді прийняла ДФС у грудні", - зазначив генпрокурор.

Ю.Луценко також наголосив, якщо О.Данилюк виплатив податки у Великій Британії, то зобов'язаний надати довідку в суді. "Такої довідки він не надає, хоча ви розумієте, що кожен, хто виплатить податки, може отримати її досить швидко. Я дуже хотів би, щоб пан Данилюк або надав документ, що він виплатив податки у Великій Британії, або сплатив ці податки в Україні. Це близько 0,5 млн грн", - розповів Ю.Луценко.

Як повідомлялося, Печерський райсуд Києва 18 липня прийняв рішення про призначення ДФС позапланової документальної перевірки О.Данилюка з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період із 1998 по 2016 рр. Документ був прийнятий за клопотанням прокурора департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури у зв'язку з депутатським зверненням у рамках кримінального провадження, відкритого за ініціативою народного депутата.

До цього депутат коаліційної фракції партії "Народний фронт" Тетяна Чорновол звернулася до генпрокурора Ю.Луценка з проханням розслідувати наявні, на її думку, суттєві розбіжності між доходами та витратами О.Данилюка у 2010-2014 рр., коли він очолював Координаційний центр з упровадження економічних реформ при Адміністрації президента. "Міністра фінансів Данилюка фінансує Льовочкін (екс-голова Адміністрації президента, нині - народний депутат)", - заявила Т.Чорновол на своєму персональному сайті.

У свою чергу глава Мінфіну категорично відкинув звинувачення в несплаті податків, пояснивши розбіжності між його доходами і витратами у 2010-2014 рр. своєю роботою в приватному бізнесі в попередні роки. Він оскаржив рішення суду, вважаючи незаконними дії прокуратури та судді, але водночас попросив ДФС максимально швидко здійснити його податкову перевірку, щоб не створювати загрози випуску єврооблігацій, переговорам із МВФ і бюджетному процесу.

Згодом кримінальне провадження про повноту сплати податків главою Мінфіну було закрито з огляду на відсутність складу кримінального злочину, проте ДФС здійснила перевірку та звинуватила О.Данилюка в несплаті податків у період, коли він разом із сім'єю постійно проживав у Великій Британії, з якою в України діє договір про уникнення подвійного оподаткування.

Окрім того, народний депутат Сергій Лещенко 20 грудня оприлюднив листа прокурора Костянтина Кулика Службі безпеки України від 17 листопада з дорученням розслідувати діяльність створеного О.Данилюком разом з екс-головою Одеської ОДА Міхеілом Саакашвілі та екс-головредом "Форбс Україна" Володимиром Федориним Центру вільної економіки імені Кахи Бендукідзе.

У грудні О.Данилюк звинуватив Генпрокуратуру в перешкоджанні розслідуванню зловживань у ПриватБанку і вимагав відставки Ю.Луценка. Кампанію проти себе міністр пов'язав з упровадженням Мінфіном прозорого відшкодування ПДВ, блокуванням корупційної схеми ПДВ облігацій і боротьбою з фіктивним ПДВ, відмовою збільшувати фінансування прокуратури, проведенням реформи ДФС і розслідуваннями в її столичному підрозділі, активною позицією щодо ліквідації податкової міліції та створенням Служби фінансових розслідувань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА