19:39 18.01.2018

Деякі працівники УДО в суді про держзраду Януковича показали, що не знають нічого про загрози життю екс-президента під час Майдану

2 хв читати
Деякі працівники УДО в суді про держзраду Януковича показали, що не знають нічого про загрози життю екс-президента під час Майдану

Дійсні військовослужбовці Управління державної охорони, які охороняли екс-президента України Віктора Януковича, не знають нічого про загрозу його життю взимку 2013-2014 років у період Євромайдану та Революції Гідності, а також останніх днів його перебування на території України до виїзду до Російської Федерації.

На засіданні Оболонського райсуду Києва в четвер, слідом за відповідними свідченнями працівника УДО Віктора Резніченка, аналогічні свідчення прозвучали від військовослужбовців Держохорони Євгена Луценка, Віталія Нечитайла та Руслана Михайленка.

"Конкретних доконаних фактів про те, що були здійснені або нездійснені загрози, не було. Ми могли оперувати лише тією інформацією, яку нам доводили наші керівники", - зазначив у суді Є.Луценко.

В.Нечитайло наголосив, що особисто він не отримував такої інформації в рамках виконання своїх службових обов'язків.

"З приводу загроз (В.Януковичу - ІФ) особисто мені безпосередню інформацію не доводили відповідні керівники", - повідомив Р.Михайленко. При цьому він зазначив, що тоді була загальна обстановка "підвищеної уваги" для здійснення функцій державної охорони.

При цьому колишні охоронці екс-президента знають про факт обстрілу автомобіля марки "Тойота" зі співробітниками держохорони, зокрема з Дмитром Іванцовим, під час виїзду з Києва у напрямку Харкова. "На одному з блокпостів був постріл у бік автомобіля, куля влучила в двері з боку водія і в магазин від пістолета Glock", - розповів у суді Віктор Резніченко.

При цьому, відповідаючи на запитання адвокатів, він зазначив, що коли бачив у людей на блокпостах зброю, то вважав це "не зовсім мирною акцією".

Після засідання суду прокурор Руслан Кравченко оцінив свідчення свідків як такі, що підтверджують факт втечі В.Януковича з України та самоусунення від обов'язків президента.

У свою чергу один з адвокатів обвинуваченого Ігор Федоренко вважає, що свідчення свідків говорять про те, що В.Янукович був на території України 21-32 лютого 2014 року, не самоусувався і виконував свої функції.

"Зрозуміло, що питання загрози життю та замахів на колишнього президента - це табу, і вони (нинішні співробітники УДО - ІФ) ніколи про це не скажуть, тому що для них це рівнозначно втраті роботи", - вказав він.

При цьому адвокат зазначив, що свідки підтвердили наявність блокпостів, що свідчить не про мирний характер протестів в Україні взимку 2014 року, а також "погрозу Турчинова (секретаря РНБО, тодішнього в. о. президента України - ІФ)" на адресу В.Януковича. Під час своїх свідчень свідок В.Резніченко повідомив, що під час перельоту екс-президента та осіб, які супроводжували його, 22 лютого на вертольотах із Харкова "диспетчер "Украероруху" запропонував їм повернутися до Харкова" по "команді Турчинова".

Співробітник УДО також зазначив, що не вважав на той час "нормальною" таку команду О.Турчинова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА