17:22 24.01.2018

Папа Римський порівняв творців фейкових новин із змієм-спокусником

2 хв читати
Папа Римський порівняв творців фейкових новин із змієм-спокусником

 Папа Римський Франциск закликав протистояти поширенню фейкових новин і порівняв їхніх авторів із біблійним змієм-спокусником, повідомляє в середу прес-служба Святого престолу.

"Нам потрібно викрити те, що можна назвати зміїної тактикою, яку використовують ті, хто маскується, щоб завдати удару в будь-який час та будь-якому місці. Цю стратегію використовував хитрий змій у Книзі Буття, він на зорі людства створив перші фейкові новини, що стали відліком трагічної історії людського гріха", - йдеться в зверненні понтифіка до Всесвітнього дня соціальних комунікацій.

Франциск охарактеризував поняття "фейкові новини" як "неправдиву інформацію, що ґрунтується на неіснуючих або перекручених даних", яка створена, щоб маніпулювати читачем. Фейкові новини здатні мімікрувати під реальні новини і поширюватися з величезною швидкістю, зазначає понтифік, а остаточна мета таких новин - це поширення гордині та ненависті.

Понтифік вважає, що причиною швидкого поширення фейкових новин стає людська жадібність.

"Фейкові новини часто стають "вірусними", поширюючись так швидко, що їх важко зупинити, не через бажання поділитися, що їм натхненні соціальні мережі, а через те, що вони апелюють до ненаситної пожадливості, що так легко пробуджується в людях. Економічна та маніпулятивна мета, які живлять дезінформацію, вкорінені в жадобі влади, прагненні володіти і насолоджуватися, що в кінцевому підсумку робить нас жертвами чогось набагато більш трагічного - оманливої сили зла, що шириться від однієї брехні до іншої, щоб позбавити нас внутрішньої свободи", - заявив Франциск.

За словами Папи Римського, краща протиотрута від помилкової інформації - не стратегії, а люди, які готові докладати зусиль для пошуків істини. Він зазначив, що за сучасних умов професія журналіста стає не просто роботою, а місією. У зв'язку з цим Франциск закликав сприяти журналізму, який протистоїть брехні, "риторичним гаслам і сенсаційним заголовкам".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергова петиція за припинення зупинки руху наземного транспорту під час повітряних тривог у Києві набрала потрібну кількість голосів

Ворог за добу втратив 1040 осіб

За добу на Харківщині одна загибла, 20 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

Уночі окупанти пошкодили об'єкт "Укренерго" в Сумській області та призвели до відключення обладнання "Харківобленерго"

Ворожий дрон пошкодив високовольтну лінію електропередач у Червоногригорівській ОТГ

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Сили оборони відбили 31 атаку на авдіївському і 36 на бахмутському напрямку, загалом за добу відбулося 125 бойових зіткнень

Росіяни за добу здійснили два ракетних і 120 авіаударів

Російські війська за добу понад 402 рази вдарили по Запорізькій області, є руйнування

У Сумській області ППО ліквідувала 12 із 13 ворожих "шахедів"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА