19:56 25.01.2018

Затриманий у Румунії екс-директор "Укрспирту" очолював ОЗУ, причетне до вбивства Панкова, що готувало замах на Авакова

4 хв читати
Затриманий у Румунії екс-директор "Укрспирту" очолював ОЗУ, причетне до вбивства Панкова, що готувало замах на Авакова

Затриманий на території Румунії колишній генеральний директор ДП "Укрспирт" керував злочинною організацією, учасники якої вчинили низку тяжких злочинів, зокрема вбивство радника директора ДП "Укрспирт" 30 травня 2017 року, а також планували вбивство міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, поінформувала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Як повідомила вона в четвер на своїй сторінці в соцмережі Facebook, Головна військова прокуратура здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні щодо діяльності злочинної організації. 19 грудня 2017 року одночасно було проведено понад 60 обшуків у різних регіонах України і затримано шістьох активних учасників цього організованого злочинного угруповання (ОЗУ).

За словами прес-секретаря генпрокурора, стосовно всіх затриманих судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

"Керівника злочинної організації, яким є колишній директор ДП "Укрспирт", затримано на території Румунії, куди направлено запит щодо його екстрадиції в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності", - повідомила Л.Сарган.

За її словами, румунський суд відмовив у задоволенні апеляції затриманого на застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на час проведення екстрадиційної процедури.

"Встановлено, що ця ж особа підозрюється у розтраті грошових коштів вказаного державного підприємства на загальну суму понад 261 млн грн та вчиненні інших злочинів, передбачених ч.5 ст. 191, ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 345 і ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України", - уточнила Л.Сарган.

Ще одного організатора цього злочинного угруповання оголошено в міжнародний розшук.

За словами Л.Сарган, встановлено, що учасники злочинної організації вчинили низку тяжких й особливо тяжких злочинів на території м. Києва, серед яких: умисне вбивство 30 травня 2017 року радника директора ДП "Укрспирт", замах на вбивство 29 березня 2017 року заступника керівника ДП "Укрспирт"; замах на умисне вбивство 1 травня 2017 року президента однієї зі спортивних федерацій із використанням протипіхотної міни; замах на умисне вбивство 23 червня 2017 року приватного підприємця, з використанням саморобного вибухового пристрою.

"Крім того, встановлено, що учасники зазначеної злочинної організації планували вчинення умисних вбивств інших осіб, серед яких і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков", - повідомила Л.Сарган.

Вона не називала імені затриманого в Румунії екс-гендиректора "Укрспирту", проте пізніше в четвер генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook зазначив, що йдеться про Михайла Лабутіна. "Керівника злочинної організації, в якості якого підозрюється колишній директор ДП "Укрспирт" Лабутін, затримано на території Румунії, куди направлено запит про його екстрадицію в Україну", - написав він.

Генпрокурор підтвердив, що М.Лабутіна підозрюють у розтраті грошових коштів ДП "Укрспирт" на загальну суму понад 261 млн грн, а також в організації умисного вбивства екс-директора "Укрспирту", замаху на вбивство заступника керівника "Укрспирта" тощо.

Досудове розслідування триває.

Раніше цього дня заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що в Румунії затримано колишнього генерального директора державного підприємства "Укрспирт" М.Лабутіна.

Як повідомлялося, в грудні 2014 року Міністерство аграрної політики та продовольства України відсторонило керівника "Укрспирту" М.Лабутіна від посади, призначивши тимчасово виконувачем обов'язків гендиректора ДП "Укрспирт" його заступника Віктора Панкова.

Того самого місяця прес-служба Державної фіскальної служби України повідомила, що М.Лабутіну повідомлено про підозру у фінансових махінаціях на суму 200,7 млн грн.

У січні 2015 року Інтерпол оголосив М.Лабутіна в розшук. Згідно з інформацією на офіційному сайті міжнародної поліції, його розшукують за підозрою в привласненні, розтраті або заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинених в особливо великих розмірах або організованою групою. Також екс-голову "Укрспирту" звинувачують в ухиленні від сплати податків і погрозі або насильстві щодо працівника правоохоронного органу.

30 травня 2017 року В.Панкова вбили пострілом у спину в Дарницькому районі Києва.

Наприкінці грудня 2017 року поліція затримала підозрюваних у вбивстві В.Панкова та у низці інших замахів на бізнесменів у Києві.

24 січня 2018 року заступник генерального прокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос в ефірі програми "HARD з Влащенко" на телеканалі ZIK повідомив, що в Румунії затримано організовану злочинну групу, яка підривала в Києві людей і готувала замахи, зокрема на міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА