17:11 26.01.2018

В Україні в 2020 році розпочнуть розробку нового закону про вищу освіту - Гриневич

2 хв читати
В Україні в 2020 році розпочнуть розробку нового закону про вищу освіту - Гриневич

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявила, що закон про вищу освіту застаріває, і в 2020 році розпочнуть розробку нової редакції.

"У 2018 році ми видамо прогноз розвитку освіти в Україні в частині професійної передвищої, вищої освіти та освіти дорослих. У 2019 році - розробка стратегії розвитку вищої освіти до 2025 року. І в 2020 році - підготовка проекту нової редакції закону України про вищу освіту", - сказала вона під час засідання колегії Міносвіти в п'ятницю в Києві.

Л.Гриневич пояснила, що, на відміну від законодавства США та інших старих демократій, нормативно-правові акти в Україні занадто деталізовані. "Тому закон про вищу освіту 2014 року драматично старіє", - додала вона.

Водночас міністр зазначила, що не всі університети були готові перейти від прямого контролю держави до практики незалежної експертної оцінки їхньої діяльності, як це передбачає закон про вищу освіту.

"Сьогодні, коли Міністерство освіти скасувало низку своїх наказів для дебюрократизації вищої освіти, що зробили багато університетів рішеннями своїх вчених рад? Бюрократизують процес у своєму університеті, вимагаючи від викладачів кіпи паперів, які давно вже нікому не потрібні в європейських та інших провідних університетах світу", - сказала вона.

Водночас Л.Гриневич додала, що три роки імплементації закону про вищу освіту засвідчили, що фінансова автономія університетів залишається заручником бюджетного законодавства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА