07:54 27.01.2018

У Британії повідомили про будівництво радара на випадок російської агресії

2 хв читати
У Британії повідомили про будівництво радара на випадок російської агресії

У Великій Британії на острові Унст в Шетландах будується новий радіолокатор, який повинен буде підсилити здатність збройних сил держави відстежувати непізнані військові і цивільні літаки. Зокрема, цей прилад, як вважає начальник штабу Королівських військово-повітряних сил країни Стівен Хіллієр, дозволить "поліпшити суверенний потенціал Великої Британії в період загострення російської військової активності". Таку точку зору він висловив під час відвідин місця спорудження цього радара на півночі Шотландії.

Згодом ця технологія, як зазначається в повідомленні на сайті британського Міноборони, дозволить Великій Британії і НАТО "розвинути розуміння ситуації, що складається в повітряному просторі на північ від Британії і далі, через Норвезьке море". Таким чином, Унст, на думку представників відомства, "повернеться до своєї колишньої ролі, яку він виконував в 1960-х і 1970-х роках" - тоді острів "використовувався в якості радара раннього попередження на північному фланзі НАТО".

"Ми завжди будемо захищати наше небо від російської агресії", - наводяться в повідомленні британського Міноборони слова глави відомства Гевіна Вільямсона. "Цей радар є життєво важливим для захисту Великої Британії, оскільки ми реагуємо на посилення глобальних загроз і зміцнюємо нашу здатність з ними справлятися", - додав міністр. Будівництво цього приладу, за його словами, було пов'язано в тому числі з тим, що "дії Росії", за його даними, "не обмежуються східними кордонами Європи". "Загроза британським джерелам коштів для існування є серйозною і реальною", - заявив Вільямсон.

"Радарна система на острові Унст є важливою частиною забезпечення безпеки як повітряного простору Великої Британії, так і повітряного простору наших союзників по НАТО в умовах зростаючого тиску з боку Росії", - зауважив у свою чергу Стівен Хіллієр. Радіолокатор, за його даними, "буде готовий до роботи найближчим часом".

Вартість цього приладу, як зазначається в повідомленні міністерства, становить £ 10 млн (приблизно $ 14,2 млн).

Після його введення в експлуатацію, інформація, отримана за допомогою радара, з території бази Saxa Vord на острові, як пояснили в міністерстві, буде передаватися в національний центр швидкого реагування. Це управління займається охороною повітряного простору Велик Британії і управляє польотами винищувачів з авіабаз Лоссімут (Lossiemouth) і Конінгсбі (Coningsby), додали в Міноборони, помітивши, що винищувачі звідти вилітають на перехоплення іноземних літаків

Так, протягом останніх п'яти років, за даними британського оборонного відомства, військові літаки королівства піднімалися в повітря по тривозі 69 разів. Причому минулого тижня, 15 січня, як підкреслили у відомстві, два винищувачі "Тайфун" вилетіли для супроводу російських військових літаків.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстрілювали Марганецьку та Мирівську громади, а також громади Криворіжжя, є поранена

У Новомосковському районі Дніпропетровської області збито ворожу ракету

На фронті найскладніша ситуація на сіверському та покровському напрямках - Генштаб

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

Кількість постраждалих унаслідок удару по Черкаській Лозовій зросла до 27 людей, доля ще одного невідома - прокуратура

Постачання двох ЗРК Patriot до Харкова принципово змінить ситуацію - Зеленський після ударів по області

Кількість жертв удару по Черкаській Лозовій зросла до шести осіб - прокуратура

Окупанти вдарили по Харкову КАБ, в однієї жінки гостра реакція на стрес - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА