10:25 30.01.2018

Перехід на держзакупівлі за Нацпереліком ліків усуне проблему формування номенклатур - заступник голови МОЗ України

2 хв читати

Перехід на державні закупівлі відповідно до Національного переліку основних лікарських засобів зніме проблему формування номенклатур, вважає заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

"З часом, - сподіваюся, це буде скоро, - Україна перейде все-таки на використання Національного переліку лікарських засобів для національних закупівель, і так багато змін, як зараз, в номенклатурі вже не буде. Номенклатури будуть змінюватись тільки відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, коли будуть з'являтися нові препарати. Це буде правильна система", - сказав вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

О.Стефанишина зазначила, що нині система формування переліку закупівель в Україні "стара й неефективна, яка працює в Україні багато років і яку ми зараз змінюємо".

"Поки що все відбувається по-старому: є номенклатурні комісії, які щорічно створюють проекти номенклатур, потім ці проекти проходять громадське обговорення, і лише потім затверджуються. Зараз МОЗ готує проект постанови уряду, який затверджує перелік лікарських засобів і ВМП з дозування, форми випуску, кількості. Це доволі великий обсяг інформації, і його узгодження є тривалим", - сказала вона.

О.Стефанишина також підкреслила проблему відсутності реєстрів пацієнтів у визначенні потреби в лікарських засобах. "Є методика міжнародної організації, яка враховує народжуваність. У 2018 року ми хочемо змінити методику розрахунку, і почати хочемо з вакцин", - сказала вона.

Крім того, заступник міністра зазначила, що частина деяких закуплених за кошти держбюджету лікарських коштів не розвозиться в регіони, оскільки там сформувався надлишок цих препаратів.

"У регіоні препарат є в надлишку, тому їх везуть зараз. Або ж регіони не мають необхідних умов для зберігання, наприклад, вакцин. Тому регіони самі просять МОЗ затримати поставку (і у нас є відповідні листи з регіонів). Препарати чекають на державному центральному складі, коли регіон зможе їх прийняти. А в таблиці на сайті МОЗ це буде відображено як то, що поставка в регіон не була здійснена", - пояснила вона.


Повний текст інтерв'ю О.Стефанишиної читайте на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА