19:37 30.01.2018

Обсяг крадіжок в Україні з використанням соцінженерії та інтернету в 2017 р. подвоївся

4 хв читати
Обсяг крадіжок в Україні з використанням соцінженерії та інтернету в 2017 р. подвоївся

Загальна сума викрадених коштів шляхом використання прийомів соціальної інженерії або через інтернет-шахрайство в Україні в 2017 році зросла майже вдвічі - до 669,63 млн грн, повідомила заступник директора української міжбанківської асоціації членів платіжних систем "ЕМА" Олеся Данильченко.

"Ми бачимо, що найбільше шахрайських операцій пов'язано з використанням інтернет-розрахунків і соціальної інженерії: в другому півріччі 2017 року порівняно з аналогічним періодом 2016 року частка таких операцій зросла до 69% із 55% загальної кількості шахрайських операцій із банківськими картками. При цьому загальний дохід шахраїв, отриманий у результаті таких операцій, у 2017 році зріс до 669,63 млн грн із 339,13 млн грн у 2016 році", - сказала вона під час прес-конференції в Києві у вівторок.

О.Данильченко уточнила, що до операцій з використанням соціальної інженерії належать усі методи отримання інформації від власників платіжних карток. Такі операції зазвичай розпочинаються з голосового дзвінка на мобільний або із смс-повідомлення, наприклад, про блокування картки або якийсь виграш.

За її словами, до цієї групи також належать фіктивні продавці, які публікують в інтернеті повідомлення про надання тих чи тих послуг або продаж неіснуючих товарів і після отримання передоплати зникають.

"Загальна кількість таких операцій у 2017 році порівняно з 2016 роком хоча і не змінилася, втрати від однієї такої операції зросли. Тобто, шахраї почали знаходити витонченіші підходи до власників карток, щоб отримати від них необхідні дані", - зазначила О.Данильченко.

Щодо шахрайства в інтернеті, то, за її словами, до цієї групи належать дії з одержання даних клієнтів шляхом створення фіктивних сайтів, що начебто надають послуги з перерахування коштів або поповнення мобільного рахунку.

"Сума втрат від шахрайства в інтернеті скорочується, водночас кількість таких операцій залишається незмінною", - сказала вона.

Загалом, за даними О.Данильченко, середня сума шахрайських операцій із використанням соціальної інженерії в 2017 році зросла до 2,543 тис. з 1,403 тис. у 2016 році, тоді як з інтернет-шахрайством скоротилася до 145 грн із 345 грн.

Суттєву частку в загальній кількості шахрайських операцій з банківськими картками становить також банкоматне шахрайство. До таких дій належить встановлення спеціальних накладок на отвори з видачі грошей, зчитувальних пристроїв на кардридер та інших пристроїв для фіксації даних власників карток. При цьому такі пристрої постійно вдосконалюють.

"Зазвичай PIN-код до банківської картки отримується за допомогою встановленої на банкоматі мініатюрної відеокамери, які останнім часом стали майже непомітними. Єдиний спосіб захистити себе - прикрити PIN-код рукою під час набирання", - зазначила О.Данильченко.

За словами директора асоціації Олександра Карпова, кількість шахрайських операцій з банківськими картками помітно зросла після внесених у 2012 році змін до кримінального законодавства України: якщо раніше за такий злочин було передбачено позбавлення волі, то з 2012 року - просто штраф.

Він додав, що в 2017 році до Верховної Ради було подано два законопроекти - №5361 та 5361-д (обидва - "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання переказу коштів" - ІФ), які передбачають зміну відповідальності за такий злочин. Проте законопроекти не отримали достатньої підтримки парламентарів.

"Цього року, я сподіваюся, буде розглянуто законопроект №7270 ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання переказу коштів" - ІФ), який, як і попередні два, передбачає вдосконалення кримінального законодавства. Насамперед йдеться про те, що за карткові злочини має бути передбачено позбавлення волі від одного року, не кажучи вже про те, що в деяких країнах передбачено позбавлення волі на 25 років", - сказав О.Карпов.

За його словами, ухвалення відповідних законодавчих змін є особливе актуальним після прийняття Кабінетом Міністрів України постанови "Про затвердження вимог до суб'єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)", яке зобов'язує всіх продавців товарів і постачальників послуг надавати клієнтам можливість роздрібних безготівкових розрахунків.

Водночас директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України (НБУ) запевнив, що безготівкові платежі, незважаючи на наявність шахрайських операцій, є набагато безпечнішими і комфортнішими за традиційний спосіб розрахунку - оплату готівкою.

"У 2017 році частка шахрайських операцій проти всіх операцій з картками становила 0,0077%, або 77 грн, на 1 млн грн, витрачених за допомогою картки. У 2016 році ця цифра була 0,01%. Середній чек у шахрайстві підріс до 2100 грн із понад 1900 грн, але за кількістю операцій їхня частка становить 0,025%, тобто на 1 млн операцій близько 25 - шахрайські", - констатував він.

Як повідомлялося, частка безготівкових платежів в Україні на кінець вересня 2017 року зросла до 39,27% із 38,13% станом на кінець червня. Загалом у липні-вересні було здійснено 592 млн безготівкових операцій на 215,802 млрд грн. При цьому 51,4% операцій (на 67,98 млрд грн) становили розрахунки в торговельних мережах, 40,1% (на 84,07 млрд грн) - операції в інтернеті, 5,8% (на 57,76 млрд грн) - перерахування з картки на картку та 1,6% (на 5,98 млрд грн) - операції в пристроях самообслуговування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА