16:41 31.01.2018

Київські оперативники затримали двох членів ОЗУ, члени якого викрали заради викупу двох іноземців

3 хв читати
Київські оперативники затримали двох членів ОЗУ, члени якого викрали заради викупу двох іноземців

Зловмисників, які понад два місяці тримали іноземців зв'язаними в заміському будинку і вимагали у їхніх родичів 5 млн у криптовалюті, затримали київські поліцейські.

"Організатора та його спільницю, які намагалися втекти, оперативники затримали неподалік кордону з РФ. Інших учасників злочинної групи шукають", - повідомляє в середу Відділ комунікації поліції Києва.

У поліції розповіли, що повідомлення про зникнення двоюрідних братів 1991 і 1993 року народження, громадян іншої держави, надійшло до Дарницького управління столичної поліції в листопаді. Під час перевірки інформації правоохоронці встановили, що приблизно о 20:10 на вулиці Дніпровська набережна група невідомих із застосуванням фізичної сили посадила іноземців в автомобіль і вивезла в невідомому напрямку.

"Ми задіяли всі можливості, але одразу встановити місцезнаходження викрадених хлопців, а також зловмисників, які це зробили, не змогли. До розкриття злочину залучили досвідчених працівників, які займаються розшуком людей. Спочатку кримінальне провадження почали за ст. 115 Кримінального кодексу України - умисне вбивство, тому що ми не розуміли, з якою метою викрали чоловіків: для вимагання викупу або з метою вбивства", - повідомив начальник Головного управління Національної поліції в м.Києві Андрій Крищенко.

Поліцейські встановили контакт з родичами постраждалих, які живуть в іншій країні, і через два тижні отримали перше повідомлення від викрадачів. Зловмисники вимагали $5 млн. Тому слідчі відразу кваліфікували правопорушення за ст. 146 (Незаконне позбавлення волі і викрадення людини) Кримінального кодексу України.

Протягом майже двох місяців зловмисники кілька разів виходили на зв'язок і навіть надали підтвердження, що викрадені чоловіки живі.

"Поліція постійно працювала над розкриттям цього злочину. Працюючи з батьками, працюючи з усією оперативною інформацією, працівники розуміли, що коло злочинців досить велике, до того ж в групі - не менше 5-6 осіб. У результаті ми почали рухатися в чітко визначеному напрямку", - зазначив А.Крищенко.

Зрештою одному із заручників вдалося втекти, а іншого звільнили з дому на Київщині, де їх останнім часом тримали викрадачі. Самі зловмисники втекли, коли не зуміли відшукати втікача-постраждалого.

"Наразі ми вже встановили майже всіх членів групи і тому змогли швидко організувати необхідні слідчі заходи. Багато було вилучено речових доказів, матеріалів, які дозволили ввечері того ж дня почати операцію затримання двох з них", - розповів начальник поліції Києва.

Одразу затримали чоловіка і жінку, які безпосередньо викрадали постраждалих: 41-річний уродженець Російської Федерації - один з організаторів і виконавців злочину, і його спільниця - 22-річна мешканка Чернігова. Вона, крім іншого, за фальшивим паспортом орендувала будинок, у якому тримали заручників.

Слідчі оголосили їм підозри в скоєнні незаконного позбавлення волі групою осіб, а суд заарештував їх без права внесення застави. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Крім того, вилучено речові докази, які вказують на причетність заарештованих до інших злочинів, а також на їхні можливі наміри продовжити викрадати людей заради викупу - під час обшуків було вилучено "досьє" на різних громадян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генпрокурор: Сподіваюся, що Саміт миру зміцнить зусилля світової спільноти в роботі з повернення цивільних і дітей, депортованих у РФ

Кількість боїв на всій лінії фронту зросла до 88, на покровському напрямку ворог атакував 36 разів

Країни Африки хочуть домогтися миру в Україні, але є питання якого - глава МЗС Швейцарії

Графіки погодинних відключень е/е працюватимуть у понеділок із 8:00 до кінця доби

Трюдо на Саміті миру оголосив про пакет заходів на суму $38,1 млн на підтримку України

Президент Швейцарії вважає за можливе присутність Путіна на подальших конференціях щодо миру в Україні без його арешту у зв'язку з ордером МКС

Швейцарія має намір обговорити підсумки Саміту миру з Росією і Китаєм - глава МЗС

Представники країн БРІКС можуть долучитися до роботи над пунктами Формули миру, винесеними на Саміт миру, - Амерд

Унаслідок ворожих обстрілів у Дніпропетровській області постраждали дві людини

Зеленський: РФ завтра може розпочати з Україною переговори, якщо вийде з її законних територій

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА